Az EMLA egy magyarországi klímaperhez kér segítséget.

2023. április 8.

Hírek

A Környezeti Jog és Managment Egyesület (EMLA)  munkája során sok mindenkinek segít jogi tanáccsal, jogi képviselettel környezeti ügyekben. Most ők kérnek segítséget! Egészen pontosan 5-10 percet és egy kis figyelmet. A céljuk, hogy ezzel a közvéleménykutatással megalapozzon egy magyarországi klímapert.

A sikeres magyar klímaperekhez először is sikertelenekre lenne szükség

2022. december 19.

Hírek

Kötelezhetnek-e a bíróságok hazánkban is jelentős szereplőket hatékonyabb klímavédelemre, mint például a MOL vagy Magyarország Kormánya? A Társadalmi Reflexió Intézet idén egy kutatási projektjében arra kereste a választ, hogy lehetséges-e ilyen eljárásokat indítani a magyar jogrendben?

Szószóló a helyi védett természeti területekről

2022. június 2.

Hírek

A jövő nemzedékek szószólója június 1-én elvi állásfoglalást adott ki a helyi védett természeti területekkel kapcsolatosan, amelyben áttekintette és összegezte a helyi védelem alatt álló területekkel, értékekkel kapcsolatos előírásokat és Magyarország Alaptörvényéből eredő alapjogi kereteket.

Saját jogszabályát szegi meg a kormány a Fertő-tó ügyében

2022. március 18.

Hírek

2014-ben a Fertő-tavi vízitelep fejlesztésére még 1,7 milliárd forintos költséget becsültek. Azóta ennek a vízitelepnek a rekonstrukciója elképesztő módon elszállt. A tervezett beruházás területe már négyszerese az eredeti strandnak, és már több mint 45 milliárd a becsült költség. A természeti károkról nem is beszélve.

Perekkel a klímáért

2022. január 9.

Hírek

Hiába jók a kitűzött célok, megvalósulásukért tenni is kell. És ha a kormányokat csak bírósági keresetekkel lehet rávenni ezek elérésére, akkor ezt kell tenni.

Perelhető-e a kormány a klímapolitikája miatt?

2021. szeptember 25.

Hírek

A volt zöldombudsmant, Fülöp Sándort arról kérdezte a Szabad Európa, hogy Magyarországon kikényszeríthetők-e jogi úton a klímavészhelyzet elleni érdemi politikai lépések.

Ne hagyja annyiban!

2019. december 6.

Hírek

Azoknak, akiket érdekel a szűkebb lakókörnyezetük állapota, esetleg az ország környezeti problémái, de azt tapasztalják, hogy sem információt nem kapnak, sem a döntéshozatalba nem tudnak beavatkozni – készített az EMLA Egyesület egy rövid, közérthető összefoglalót a jogorvoslati jogokról.

A környezetügy helyzetében is Európa szégyene lettünk

2019. november 19.

Hírek

A jogszabályok száma olyan ütemben növekszik, hogy szinte lehetetlen követni és betartani őket – panaszkodnak a honi vállalatok. Bár világszerte – így Magyarországon is – számos törvény és más szabályozás születik a környezetvédelem területén, ezek gyakorlatba való átültetése nem valósul meg hatékonyan. A szabályok pedig önmagukban sajnos nem javítanak a környezet állapotán.

Teljesen betiltanák a hulladékégetést

2018. december 14.

Hírek

Helyezzék hatályon kívül a környezet védelmének általános szabályairól szóló, immár több mint 20 esztendős törvénynek azt a részét, amely a települési önkormányzatok képviselő-testületei számára lehetővé teszi, hogy helyi rendeletekkel részben eltérjenek a hulladékégetés általános tilalmától.

Igazságügy és természetvédelem – XII. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia

2019. április 04. - 2019. április 05.

Helyszín: Kecskemét

Programok

A Magyar Biológiai Társaság Természetvédelmi és Ökológiai Szakosztálya, a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Tagozatával, és az MTA Ökológiai Kutatóközponttal együttműködésben tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferenciát.(MTBK) A konferencia ezúttal a természetvédelem és az igazságügyi eljárások határterületét öleli fel, illetve az ezzel foglalkozó igazságügyi, természetvédelmi szakértői szakma kihívásait igyekszik… Tovább »