Hirdetés
greenfo/MTI

Nemzetközi program indult a parlagfű kutatására, mert csak Magyarországon 2,5 millió ember allergiás rá, és nagy károkat okoz a gazdáknak is. Rengeteg allergiás beteg, hatalmas károk.

A parlagfű Észak-Amerikából származik. Igényli a meleg éghajlatot, a bőséges nyári esőket és a fényt. Ezért félő, hogy a klímaváltozás következményeként az özönnövény teret hódít a Magyarországtól északabbra fekvő országokban, és ott is gondokat okoz, ahol néhány évtizede még fel sem bukkant.  A parlagfű az 1920-as években bukkant fel a Somogyban, majd a vasútvonalak, később az autóutak mentén terjedt észak felé. Miután sikeresen alkalmazkodott az európai körülményekhez, az 1970-es évektől gyors ütemben terjedt nem csak Magyarországon, hanem Romániában (az ország nyugati részén, vagyis a Partiumban és a Bánságban), Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában, Ausztriában (Burgenlandban), Szlovákiában, továbbá Észak-Olaszországban és Franciaország keleti vidékein. 

Svájcban a Fribourgi Egyetem indított hároméves tudományos programot a parlagfű vizsgálatára. A kutatásban tíz ország vesz részt, és az EU finanszírozza. A gyomnövényt országonként más-más agroökológiai körülmények között vizsgálják. Az a kérdés, hogy milyen növények élnek vele közösségben? Az eredmények támpontot adhatnak a hatékonyabb védekezéshez – mondta Dorner Zita, a gödöllői Szent István Egyetem Növényvédelmi Intézetének docense.

A magyarországi vizsgálatok Tápiószentmártonban, az Aranyszarvas Zrt. mezőgazdasági telephelyén folynak. Itt kétszer 30 négyzetméteres területen követik a parlagfű életútját. Nem kaszálják le, nem gyomlálják ki, hanem megfigyelik, miként reagál természetes növénytársulásban más gyomnövényekre, például a keszegsalátára, az útszéli bogáncsra vagy a lóromra. Ez azért is fontos, mert a parlagfű az állandóan megbolygatott, megművelt (például évente felszántott) talajon érzi igazán jól magát, ilyen körülmények között terjed a leggyorsabban –ezért fordulhat elő, hogy a kukorica- és napraforgótáblákban akár másfél méter magasra is megnőhet. Viszont kevesebbet tudni arról, hogyan tűri maga körül az érintetlen természetben a többi gyomnövényt.  A megfigyelt parlagfűtövek életét, növekedésük ütemét kis szalaggal jelölve követik nyomon. Az adatsort rendszeresen elküldik a svájci központba, ahol az adatsorokat elemzik, rendszerbe illesztik. A kutatás eredményét 2017-ben foglalják össze, ez támpontot adhat majd a parlagfű európai visszaszorításához.

A parlagfűről már most biztosan tudjuk, hogy Magyarországon gyorsan terjed, nem lévén természetes ellensége. Egyetlen tő parlagfű évente mintegy 8 milliárd pollent is juttathat a levegőbe, amelyek akár több száz kilométerre is elsodródhatnak, az orr nyálkahártyáján megtapadva pedig allergiás panaszokat okozhatnak. Magyarországon körülbelül 2,5 millióan allergiásak a gyomnövény virágporára.

A virágzás fő szezonja július vége, augusztus eleje, de október közepéig, az első fagyok idejéig virágzik. A gyomnövény szeptemberben 3000-4000 magot hullat, amelyek a talajba kerülve akár negyven év múlva is képesek életre kelni. Ha megfelelő időben, vagyis két-három héttel a virágzás előtt nem védekeznek ellene, akkor mennyiségtől függően a napraforgótáblákon akár 30 százalékos termésveszteséget idéz elő. Az is megtörténhet, hogy az egész termés odavész, ami milliárdokban mérhető gazdasági kárt jelent évente.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás