Hirdetés

A mai nap a Ligetvédők lebontották a volt Kertem nevű szórakozóhelyen a kerítést védő ponyvát. A Ligetvédők spontán alakult civilek csoportja, akik a városligeti fák kivágása és a közpark értelmetlen elpusztítása ellen tiltakoznak. A Ligetvédők március 17-e óta a volt Kertem helyén táboroznak és jelenlétükkel védik a fákat folyamatosan.

  Kik vagyunk mi?

• Mi vagyunk Budapest. Budapest lakói és integritása. Civilek vagyunk. Békét és nyugalmat szeretnénk találni a Ligetben, nem betont és üzleteket. Kutyát sétáltatók, babakocsit toló anyukák, a Királydombon heverészők.

• Az Ipsos közvélemény kutató reprezentatív kutatása szerint a budapestiek ¾-e ellenzi a Liget Projektet. Mi vagyunk ez a ¾, aki felemeli a szavát az őrült környezetpusztítás ellen. Arra szólítjuk fel a civileket, pártokat, a lakosságot, hogy tartson velünk, jöjjön ki a Ligetbe. A jelenlétével akadályozza meg a fák kivágását.

• A Városliget közpark, köztulajdon, nem egy ember őrült terveinek színhelye. Mi a Városligetet védjük, meg akarjuk őrizni annak természeti értékeit, közpark jellegét.

• Nem vagyunk „Ötven-száz demonstráló”, akik hőbörögnek „törvényellenesen” a volt Kertem helyén – ahogy Baán László hamisan állítja.

 • A Vár és Liget blog aláírásgyűjtésében már több, mint 10 ezer aláírás szerepel az ellen, hogy beépítsék a Ligetet. A Civil Zugló Egyesület 20 ezer aláírást gyűjtött. És még gyűlik: folyamatosan várjuk ide az aláírókat, akik tiltakozhatnak a Liget beépítése ellen.

• A demonstrálók egyébként törvényesen vannak itt: a Városliget illegitim módon lett közparkból építési terület. Mindenkinek joga van tiltakozni, akár polgári engedetlenséggel is, a saját környezete elpusztítása ellen. Budapest a mienk, nem Baán Lászlóé. Az egészséges környezethez mindenkinek joga van.

  A zöldfelület növekedése hazugság

A zöldfelület növekedése hazugság, bűvészkedés a számokkal. Baán László a zöld terület növelésével akkorát hazudik, hogy azon csodálkozunk: nem szakad le a plafon. A Városligetet beépítők fordítva ülnek a lovon: a hatalmas épületek köré álmodtak füvet. A parkot meg kellene újítani, de beépítések nélkül.

• Több tízezer tonna beton beöntése a Városligetbe nem nyújthat többet és jobbat a 100-200 éves fáknál. Nem tudja pótolni a fákat senki és semmi. Ezek szűrik meg a levegőt, ezek hűtik a belvárost. A Ligetet tényleg fel kellene újítani, de amennyit a sikertelen propagandára költenek (évi sok millió), abból már rég felújíthatták volna.

• Ha minden megvalósul, a zöldfelület veszteség a Városligetben, a legoptimistább számítások szerint is több, mint 1500 m2.

• Valójában a zöld terület a kormányban senkit sem érdekel. A cél minél több közpénz elrablása. A teljes számított bekerülési költség 250 milliárd Ft. Ha valakit érdekelt volna a közpark jelleg, akkor nem akarnák beépíteni és nem pusztítanák jelenleg is a fákat a Városliget Zrt. emberei, hétről-hétre. Nem sunyin kezdték volna el kivágni a fákat.
Ha a beépítőket érdekelte volna a közpark megmaradása, akkor a meglévő parkba, az értékeit megőrizve kezdett volna az építkezés tervezéséhez Nem fordítva: az épületek közötti sávokban terveztet „parkot”.

• A régi, évszázados fák értékét nem csupán a fotoszintetizáló zöldje jelenti, hanem az a szimbiózis is, amelyet egymással és a környezetükben, talajukban, lomkoronájukban élő egyéb, magasabb- és alacsonyabb rendű állatokkal, növényekkel együtt képeznek. Egy-egy öreg, egészséges fa kivágása egyet jelent ezeknek az életközösségeknek az elpusztításával.

Városliget 2016 április 3. Ligetvédők "akcióban"Városliget 2016 április 3. Ligetvédők "akcióban"

  Bűvészkedés a számokkal

• A lebetonozott városligeti tavat is bevették a zöldfelületbe, hogy ezt a számot fel tudják tornázni. Ültetnek majd pázsitot és cserjéket a mélygarázsok felett. A fedett biodom is beleszámít a zöldfelületbe. Kipusztuló fák, mert a mélygarázsok nyomán megváltoznak a föld alatt vízáramlások.

• Kivágott fák százai. Több ezer beépített négyzetméter. A fák fölé magasodó monstrumok. Több ezer tonna beöntött beton. 25-42 toronydaru. 2 évig húzódó építkezés, por és kosz. A Dózsa György úti fasor teljes elpusztítása. Több ezer turista. Ezt akadályozzuk meg azzal, hogy kint vagyunk a Ligetben napi 24 órát.

• Hiába ültetnek majd, valamikor, egyszer tiszafát a helyükre; ezek a növények nem kedvelik a városklímát, sok el fog pusztulni közülük, és az élőlények elpusztított mikroközösségét, ökológiai egyensúlyát soha többé nem lehet már helyreállítani. Baán László és a Nyugati liget projekt támogatóinak szempontjai közül fájdalmasan hiányzik az élő rendszerek, embertársaik, vitapartnereik tisztelete, a megértésre, megegyezésre való törekvése. Nem "fáradnak" vitapartnerek meggyőzésével, a millenniumi időkbe visszarévedve az akkori sikerekre hivatkoznak megfeledkezve arról, hogy közben eltelt 120 év…

• Valójában 6-700 fát fognak kivágni, a Városliget Zrt műszaki vezetője már elismerte a HVG-nek adott interjújában.

• Honnan lehet tudni egyáltalán, hogy lesznek a parkrészek, amikor még az épületek elhelyezése sem ismert (Néprajzi múzeum…vendéglátó, kiskereskedelmi egységek, WC-k, Pajtaszínház, sportpályák)

  A Városliget nem megújul – visszamegy az időben a szocialista betonozások időszakába

Csak annyit mondunk: ligetlatvany.hu.  Érdemes megnézni a látványterveket. Hazugság minden szó, amit Baán kimond. Ami rosszabb: nem ért hozzá, fogalma sincs, mi fog történni, de nem is érdekli. Egyértelműen látszik a látványtervekből, hogy a Liget nagy részét be fogják építeni oda nem illő épület-monstrumokkal, hogy megszűnik a Liget park jellege.

• 1964-es Népszabadság cikkből kiderül, hogy ugyanezt akarták annak idején: is be akarták építeni. A Liget Projekt retrográd ötlet – visszamegy az időben 60 évvel. Budapesten a parkokat, fás ligeteket kellene telepíteni, gondozni a zöld felületet, mert ez ad enyhülést. A beton felforrósodik és elüldözi az embereket. De nem tették meg! mert voltak gondolkodó emberek, és féltek a népharagtól…

• Nem lesz rekreációs jelleg, ha eljön 1-2 millió turista. (Újabb bűvészkedés a számokkal.) A budapestieknek és a zöldnek egyszerűen nem jut majd hely a beton monstrumok és a turisták között. Így teljesen megszűnik a Liget park jellege.

• Baán azt ígéri, a Projekt rentábilis befektetés: "10 éven belül megtérül". Viszont a közpark soha, sehol nem "rentábilis". Nem is feladata annak lenni. Egy stadionnak kellene annak lennie, de érdekes, hogy ott senki sem kéri ezt számon. Csak a közparkon.

• A park rentabilitása megspórolt egészségügyi kiadásokban, nyugodt, békés emberek sokaságában, egészséges gyerekekben, felnőttekben mérhető! Emberi életminőségben. Valódi társadalmi egyeztetést!

• Baán hazudik abban, hogy egyeztetett a Magyar Tájépítész Szövetséggel, vagy az Építész Kamarával. Nem volt valódi társadalmi egyeztetés, sem szakmai konzultáció. Csak évi sok millióért propagandát tolnak az arcunkba. Elég volt a hazugságokból – Baán fejezze be a hazudozást és álljon el a tervétől! Takarítsák el őt a Városliget és bármely fővárosi beruházás közeléből.

• Mindkét szervezet többször kinyilvánította, hogy nem ért egyet a Városligetben új múzeumok elhelyezésével, de a Liget zöldfelületi megújítását szükségesnek tartja, ezért bizonyos feltételekkel támogatja a tervpályázatot. Ezeket a feltéteket sajnos a Városliget Zrt. nem tartotta be, például nem dolgoztatta ki időre a pályázóknak a tudományos kerttörténeti dokumentációt, amely alapján a tervezők megtudhatják, hogy örökségvédelmi szempontból melyek a kert megtartandó, helyreállítandó részei. 


A Ligetvédők spontán alakult civilek csoportja, akik a városligeti fák kivágás és a közpark értelmetlen elpusztítása ellen tiltakoznak. A Ligetvédők március 17-e óta a volt Kertem helyén táboroznak és jelenlétükkel védik a fákat folyamatosan.
A Ligetvédők blogja >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás