A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Egy évvel később kezdhetnek áramot termelni az engedélyükben lévő időpontnál azon cégek, amelyek a támogatási rendszerben adnak el napenergiával előállított áramot.

A várható naperőmű-beruházási dömping a szabályozás rugalmasabbá válásának köszönhetően a tervezettnél időben jobban elhúzódva valósulhat így meg – írta ma a Világgazdaság. A szabályozás a korábbinál nagyobb rugalmasságot kínál a kötelező áramátvételi rendszer (Kát) jogosultjainak, azaz a megújuló energiaforrásból, hulladékból vagy hővel kapcsoltan áramot előállító projektek tulajdonosainak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) összefoglalója szerint.

Az első fő változás azoknak a naperőmű telepítésére készülő vállalkozásoknak kedvez, amelyek 2016. január 1-je után adtak be Kát-ra támogatási kérelmet a hivatalhoz. Az új szabályozás szerint e cégek megtehetik, hogy az engedélyben szereplő határidőnél egy évvel később adják át létesítményüket. Az új határidőt engedélyeztetniük kell a MEKH-nél, és el kell fogadniuk, hogy az eredetinél 10 százalékkal rövidebb ideig élvezhetik a Kát-ot, vagyis áramuknak a piacinál magasabb áron történő, garantált átvételét. E módosítás kedvezhet a villamosenergia-rendszer irányítójának, a Mavirnak, mert lehetővé teszi, hogy az eredetileg tervezetthez képest időben elhúzódva jelenjenek meg az új, időjárásfüggő kapacitások a rendszerben. Így a Mavirnak (és az áramelosztó cégeknek) több ideje marad az új kapacitások miatt szükséges fejlesztésekre. 

A hivatal korábban közölt adatai szerint 2015 végén 837 megawattnyi kát-os kapacitás volt az országban. Ha minden támogatási kérelemhez tervezett erőmű megvalósul, akkor a hazai napelemes kapacitás – a háztartási méretű kiserőművek nélkül – mintegy 2100 megawattra nőne 2018 végéig, ami nagyobb, mint a Paksi Atomerőmű teljesítménye.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek