Hirdetés

Vasúti megállók szépültek meg. Az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségi keretéből finanszírozott programban az Önkéntes Központ Alapítvány közvetítésével elnyert pályázati projektben 22 vasútállomás/megálló környékén végeztek önkéntes munkát városvédők, környezetvédők, vasútbarátok.

12 csapat már a tavalyi Fogadj örökbe egy megállót! programunkban is részt vett, tanúbizonyságot téve, hogy szó szerint veszik az „örökbefogadást”, és folyamatosan gondoskodnak a vasútállomás rendezett környezetéről. Sok helyen ez azt jelenti, hogy a szolgálat nélkül maradt épület nem vált, nem válik az enyészet martalékává. Porva-Cseszneken és Kapostüskeváron vasúti múzeumot tartanak fenn civilek, az állomási funkciók mellett. Gádoroson és Jászboldogházán 2 teljes napon keresztül tereprendezést és állagmegóvó karbantartást végeztek, Gádoroson az oldalrakodót szabadították meg a benőtt növényzettől és javították meg a téglafalat.

Karcag-Vásártéren az ott lakó vasutas gondozza a kertet, Bábonymegyeren, Érden, Hevesvezekényben padok készültek. Fákat, virágokat ültettek, és a kaszálás, gyomírtás is a legtöbb helyen szerepelt a feladatok között. Dunaújvárosban a vasútállomás melletti kiserdőben egy kontérnyi szemetet gyűjtött össze a Szemétkommandó. Önkormányzati szervezésben Kiskunfélegyházán, Tiszafüreden és Tótkomlóson végeztek munkát. Mezőtúron a túri fazekasok által készített kaspókban kerültek ki virágok az egyébként is szép műemlék épületre. Kelenföldön peronoszlopokat, Ivacson az esőbeállót szabadítottak meg a falfirkáktól.

A programban az alábbi állomások vettek részt:

1. Abádszalók
2. Bábonymegyer
3. Bánhalma Abádszalók, Gádoros,
4. Dunaújváros
5. Érd
6. Gádoros
7. Hevesvezekény
8. Ivacs-Veresegyház
9. Jászboldogháza
10. Kapostüskevár
11. Karcag-Vásártér
12. Kelenföld
13. Kenderes
14. Kiskunfélegyháza-Petőfiváros
15. Kiskunfélegyháza-Városi Park
16. Kunhegyes
17. Lentiszombathely
18. Mezőtúr
19. Porva-Csesznek
20. Rákoskert
21. Tiszafüred
22. Tótkomlós

Az Önkéntes Hét során 176-an összesen 556 munkaórát dolgoztak. A legnépesebb csapat a Szemétkommandó Dunaújváros volt 20 fővel. Jászboldogháza csapata nyerte az összmunkaidő versenyt 114 órával, és az egyéni csúcsot is Gádorossal holtversenyben. Lentiszombathely és Kapostüskevár pedig a rendszeresen végzett munkában verhetetlen. Kapostüskeváron már új feladatra készülnek: a MÁV Zrt. felújítja a fedett utasperont és az épület tetejét, de az épület festését már a Vasúti Egyesületnek kellene elvégezni. Ehhez várják, keresik az újabb támogatókat, akik állnák az anyagköltséget.

KÉPES BESZÁMOLÓ AZ EREDMÉNYEKRŐL >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás