Hirdetés

A Magyar Állam által kiírt hulladékgazdálkodási koncessziós pályázatot a Mol nyerte el, így 2023. július 1-jét követően 35 évig a társaság végezheti az évi közel 5 millió tonna magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtését és gondoskodik annak kezeléséről, valamint megvalósítja a kapcsolódó beruházásokat.
A Mol – összhangban a koncessziós pályázat feltételeivel – 2022. június 3-án adott be kötelező érvényű ajánlatot – derül ki a Mol közleményéből: 

A MOL Nyrt. („MOL”) az alábbiakról tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket:
A Magyar Állam által kiírt hulladékgazdálkodási koncessziós pályázatot a MOL Nyrt. nyerte el, így 2023. július 1-jét követően 35 évig a társaság végezheti az évi közel 5 millió tonna magyarországi települési szilárdhulladék begyűjtését és gondoskodik annak kezeléséről, valamint megvalósítja a kapcsolódó beruházásokat.
A MOL – összhangban a koncessziós pályázat feltételeivel – 2022. június 3-án adott be kötelező érvényű ajánlatot. A pályázat fő elemeit és a MOL hulladékgazdálkodási stratégiáját az alábbi prezentáció tartalmazza.

A Technológiai és Ipari Minisztérium közleményben reagált a hírre: 

A Nemzeti Koncessziós Iroda által az állami hulladékgazdálkodási közfeladat gyakorlása jogának átengedése tárgyában lefolytatott koncessziós beszerzési eljárás eredményes volt, a koncessziós kiírásnak megfelelő ár-érték arányú ajánlatot a Mol tette, így a koncessziós beszerzési eljárás nyertese a Mol lett.

„A kormány célja a körforgásos gazdaság fejlesztése, amelyben a keletkező hulladék a lehető legnagyobb arányban nyersanyagként hasznosul újra.” Ennek érdekében jövő júliustól úgy alakul át a hazai hulladékgazdálkodás rendszere, hogy abban az állam helyett egy magáncég lesz a főszereplő – teszik hozzá.

A jövőben a Mol látja el az állami hulladékgazdálkodási közfeladatot, amelyet kormányzati, szakpolitikai oldalról a Technológiai és Ipari Minisztérium felügyel majd – mondta el Palkovics László technológiai és ipari miniszter a koncessziós beszerzési eljárás eredménye kapcsán.

A 2023. JÚLIUS 1-TŐL KEZDŐDŐ, 35 ÉVES KONCESSZIÓS IDŐSZAK ALATT A MOL, MINT KONCESSZOR VÉGZI AZ EGÉSZ ORSZÁG TERÜLETÉN A HÁZTARTÁSOK ÉS A GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK ÉVENTE MINTEGY 5 MILLIÓ TONNAHULLADÉKÁNAK GYŰJTÉSÉT ÉS KEZELÉSÉT, ILLETVE A KAPCSOLÓDÓ LÉTESÍTMÉNYEK FENNTARTÁSÁT, ÜZEMELTETÉSÉT, FEJLESZTÉSÉT.

Az Európai Unió 2035-ig a települési hulladék 65 százalékos újrahasznosítását írja elő, a hulladéklerakókba pedig csupán a hulladék 10 százaléka kerülhet. A cél az, hogy a települési hulladéknak csak a tizede kerüljön lerakóba és mintegy kétharmada újra hasznosuljon – olvasható a TIM közleményében. Ennek megfelelően a Mol fő célja az újrahasznosítás arányának és a hulladékválogatás hatékonyságának növelése lesz, valamint olyan technológiai megoldások kialakítása, amelyek még több hasznos anyag kinyerését teszik lehetővé a hulladékból. Ennek elérésére a vállalat az első tíz évben mintegy 185 milliárd forintot fordít infrastrukturális és technológiai fejlesztésekre, a kötelező visszaváltási rendszer és a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működtetésére, valamint kialakít egy, évente legalább 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas üzemet is. A koncesszor évi 100 millió forint összegű koncessziós díjat fizet az állam részére – írta a portfolio.

 

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás