Hirdetés

A hazai víziközművek felújítására kötelezett innovációs és technológiai tárca önleleplező parlamenti nyilakozatában egyidejűleg elismeri a hálózat elavultságát és azt is, hogy nem ad rá több pénzt.

Mindössze másfél milliárd forintot biztosít a hazai víz- és csatornahálózat felújítására a Víziközművek Állami Rekonstrukciós Alapja – hívja fel a figyelmet többedszerre feltett parlamenti kérdésében Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke.
Cseresnyés Péter, a megszólított Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára parlamenti válaszaiban ezt visszaigazolja. Egyszersmind elismeri az ágazat több évtizedes felújítási elmaradásait, pedig ennek pótlása állami kötelesség. Az ellenzéki politikus a gondok nagyságrendjének érzékeltetése végett korábbi megkeresésében idézte a Magyar Víziközmű Szövetséget, amely 1500 milliárd forintra, illetve a Megyei Jogú Városok Szövetségét, amely 3 ezer milliárd forintra becsüli a mintegy 65 ezer kilométernyi hazai víz- és csatornahálózat felújítási igényét.

Ehhez képest a 2013-as rezsicsökkentés még apasztotta is a bevételeket.

Mi több, az állam a közművezetékadóval további terhekkel sújtotta az ágazatot. Ennek folytán 2012 óta megkétszereződött a meghibásodások száma. Ez az ivóvíz minőségének romlásához vezet. Ráadásul a szállított mennyiség 25-30 százaléka egyszerűen elszivárog. Így jelenleg a víziközművek mindössze ötödének színvonala számít megfelelőnek.

Tisztesség ne essék szólván, Cseresnyés Péter semmivel sem áltatja a zöldpárti képviselőt. Elismeri, hogy az ágazat több évtizedes felújítási elmaradást görget maga előtt. Emiatt a kormány források biztosítása helyett most „újrafogalmazza a jövőképet”, „felméri a probléma volumenét”, „stratégiát”, „a kérdésekre megfelelő válaszokat” dolgoz ki, emellett ütemezi a feladatokat és pályázati forrásokat biztosít.

Keresztes László Lóránt visszakérdezésére az államtitkár a minap ezt lényegében megismételve egyértelműsítette: a felvetés kapcsán nem szorult belé további közlendő, a témában jelenleg ennyit tud mondani. Mindez nem csak azért fura, mert a magyar államnak törvényi kötelessége a – ma már szinte kizárólag köztulajdonú – vízvezeték- és csatornarendszer állagmegóvása. A költségfelmérésre, az anyagi igények megfogalmazására kötelezett Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ehhez képest lényegében a 2013-as rezsicsökkentéssel egybeeső megalakulása óta nem állt elő a probléma megoldását illető, érdemi javaslattal.

A Népszava szerint erősen feltételezhető, hogy ez nem független az Orbán-kormány „rezsipolitikájától”. Kétségkívül a szaktárca önleleplező válasza sem hárítja a felelősséget a hatóságra. Cseresnyés Péter nyilatkozata emellett azért is különös, mert még azt sem hozta fel érvként, hogy – mint arról korábban beszámoltunk – az ITM néhány hete egy ötmilliárdos keretű energetikai felújítási pályázatot is meghirdetett víziközművek számára.
 

Az ivóvizünket is tönkreteszi Orbán rezsicsökkentése

Az ivóvizünket is tönkreteszi Orbán rezsicsökkentése

Állami beavatkozás nélkül néhány éven belül összeomolhat a víziközmű szolgáltatás több hazai kistérségben, majd mindenütt. Az ágazatot az állami beavatkozás, azaz a rezsicsökkentés juttatta idáig. Ezt a kormány is pontosan tudja, hisz a szolgáltatás válság felé sodródásáról épp a Századvég Gazdaságkutató Zrt. írt átfogó tanulmányt.

A hazai vízközmű-szolgáltatás aktuális helyzete című elemzést a Századvég a nyáron fejezte be. A munka alcíme: „Fenntartható lesz-e az ellátásbiztonság a jövőben?” Aki elolvassa a tanulmányt, aligha válaszolhat mást a kérdésre, mint hogy nem. Ha nem lesz változás, akkor biztosan nem. 

A Századvég a negyven hazai vízszolgáltató cég szakmai, érdekképviseleti szervezete, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) megbízásából vizsgálta az ágazat helyzetét. A MaVíz – vélhetően – azért Századvéget kérte meg a tanulmány elkészítésére, mert a kormány számára ez a leghitelesebb kutatóműhely, így a politikai vezetés nehezebben mondhatja majd azt, hogy a bajok sorolása csupán szakmai nyavalygás, lobbi.
RÉSZLETEK: Menekülő szakemberek

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás