Hirdetés
greenfo/MTI

A termőföld megóvásáért felelős miniszteri biztossá nevezték ki Sebestyén Róbertet, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet eddigi elnökét. Az LMP újfent a földpályázatok azonnali és teljes körű átvilágítását követeli. Sebestyénnek nem új pozíciót kellene adni, hanem felelősségre vonni a családi gazdálkodók megtévesztése, az állami földek körüli visszaélések miatt – véli a PM.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA)  tegnapelőtti közleményében hangsúlyozza: a hazai termőföld megóvása, valamint hosszú távú hasznosítása a kormány kiemelt programjai közé tartozik. Ezért az új feladatkör komoly stratégiai gondolkodást, és megalapozott szakmai kompetenciákat igényel, így Sebestyén Róbert a pályafutása alatt felhalmozott szakmai tudás egészét hasznosíthatja majd a jövőben – olvasható a közleményben.  A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Sebestyén Róbert elnöksége alatt, az elmúlt években 140 000 hektár föld haszonbérletét hirdette meg, miközben elővásárlással több ezer hektár földdel gyarapította a nemzeti földvagyont 2013-ban. Az NFA azt írja: a földbirtok-politikai irányelveknek megfelelően és a Nemzeti Vidékstratégiában rögzített célkitűzések alapján a pályázatok nyerteseinek 75 százaléka mezőgazdasági tevékenységből élethivatás-szerűen élő családi gazdálkodó, egyéni mezőgazdasági vállalkozó, őstermelő, valamint fiatal gazda. A program keretében ez év végéig a meghirdetett pályázatok nyomán több ezer új haszonbérleti szerződést írhatnak majd alá a nyertes gazdák. A szervezeti és működési szabályzat alapján az elnök jogkörét Nagy János elnökhelyettes veszi át.

Az LMP újfent a földpályázatok azonnali és teljes körű átvilágítását követeli

Az LMP szerint csak a végrehajtó bukott bele a földügyekbe, a valódi felelősök helyükön maradtak, ezért az ellenzéki párt továbbra is a földpályázatok azonnali és teljes körű átvilágítását követeli.
Lengyel Szilvia, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának LMP-s tagja mai közleményében azt írta: Sebestyén Róbert kinevezése termőföld megóvásáért felelős miniszteri biztossá csupán annyit jelent, hogy "az állami földosztások végrehajtója felfelé bukott, a kormány pedig továbbra sem változtat eddigi, a helyi gazdálkodókat károsító földbérleti gyakorlatán".
Az LMP szerint az NFA eddigi vezetőjéhez köthetőek "az elmúlt évek földhaszonbérleti pályázati botrányai, az ő segítségével jutottak jelentős földbérletekhez a fideszes kormányzat politikai kedvezményezettjei". Ugyancsak ő volt az, aki az első Orbán-kormány ideje alatt közreműködött abban, hogy példátlanul hosszú, ötvenéves haszonbérleti szerződéseket köthessen tizenkét, akkor privatizált állami gazdaság – emlékeztetnek. Az LMP szerint Sebestyén Róbert felfelé buktatása a kormány vidékpolitikájának tökéletes szimbóluma: a terület politikai vezetői nem vállalnak felelősséget semmiért, nem néznek szembe a helyi gazdálkodók elégedetlenségével, és nem kínálnak alternatívát az eddigi hibás irányhoz képest. Az LMP ezzel szemben azt várja el, hogy végre valódi szakember vezesse a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet, nem pedig egy kizárólag politikai utasításoknak engedelmeskedő megbízott. A párt egyúttal szükségesnek tartja az állami földbérleti pályázatok eredményeinek azonnali és teljes körű átvilágítását – hangsúlyozzák a közleményben.

Az Együtt-PM üdvözli az NFA elnökének távozását

Az Együtt-PM szövetség üdvözli, hogy távozni kényszerült a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) eddigi elnöke, Sebestyén Róbert, akit szerintük az állami földekkel való visszaélések, a közvagyon fideszes haveroknak átjátszása, a helyi gazdák kisemmizése miatt már régen le kellett volna váltani.
Szabó Rebeka országgyűlési képviselő, az Együtt-PM tegnapi közleményében arra reagált, hogy az NFA eddigi elnökét a termőföld megóvásáért felelős miniszteri biztossá nevezték ki pénteken. A politikus szerint ezzel eldőlt a második dominó: néhány hete "bilincsben vitték el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnökhelyettesét és három bűntársát", pénteken pedig távozni kényszerült "a szintén botrányok tépázta" NFA elnöke is. Az Együtt-PM üdvözli "a többszörösen alkalmatlannak bizonyult fideszes káder" eltávolítását, és további lépéseket sürget az állami földügyletek tisztázásáért – írta.
Szabó Rebeka szerint az elnök menesztésével a kormány is elismerte, hogy az NFA-nál szakmailag és jogilag is védhetetlen tevékenység folyik. Hangsúlyozta, hogy a lépést szükséges, de nem elégséges intézkedésnek tekintik: Sebestyén Róbertnek nem új pozíciót kellene adni, hanem felelősségre vonni a családi gazdálkodók megtévesztése, az állami földek körüli visszaélések miatt.
Az Együtt-PM felszólítja a kormányt, hogy ne álljon meg félúton: fejezzék be a rombolást, amelyet a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ "lerohanása" tetőzött be, és haladéktalanul állítsák le a jelenlegi földpályázati rendszert – áll a közleményben.

A Fidesz-kormány alatt a Vidékfejlesztési Minisztérium élére feltűnően kevés szakirányú végzettséggel rendelkező vezető került; az agrártárca élére is jogi végzettségű embert helyeztek. Úgy tűnik, hogy a vezetői helyek elosztásánál másodlagos a szakértelem. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a Bükki Nemzeti Park új igazgatója dr. Horváth Ákos lett, ráadásul pályáztatás nélkül. Nem elérhető az újdonsült vezető önéletrajza, a nemzeti parki kollegák sem rendelkeznek semmilyen információval róla, így nem derülhet ki, hogy milyen szakmai ismeretek, avagy elhivatottság miatt eshetett rá a "szakminiszter" választása. Érthetetlen, hogy miért pont egy ügyvédet találtak legalkalmasabbnak egy korábbi földbotrányairól ismert nemzeti park vezetésére.

Kishantossal kapcsolatos cikkeink >>> 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás