Hirdetés

Az illetékes brit hatóság engedélyezte a hatalmas olajmező kiaknázására vonatkozó terveket. A környezetvédők szerint ez tragédia, az engedélyezők gazdasági érvekkel magyarázzák döntésüket.

Újabb fúrótornyok kerülnek az Északi-tengerbe, miután az illetékes brit hatóság jóváhagyta a Rosebank fejlesztési tervet azzal az indokkal, hogy az munkahelyeket teremt, és jót tesz az Egyesült Királyság energiabiztonságának is. A természetvédők szerint ez újabb bizonyíték arra, hogy Rishi Sunak kormánya hűtlen korábban vállalt környezetvédelmi kötelezettségeihez.  A Rosebank az egyik legnagyobb kiaknázatlan brit lelőhely, akár 350 millió hordó olajat is rejthet. Szakértők szerint a szóban forgó projekt révén napi 69 ezer hordó olajat és körülbelül 1,25 millió köbméter gázt termelnének ki.

Az egyik környezetvédelmi kampánycsapat, az Uplift jogásza szerint elég valószínű, hogy jogi útra terelik az ügyet.
Komoly okunk van azt hinni, hogy a kormány jogszerűtlenül hozta meg ezt a döntést, és ha ez így van, akkor találkozunk a bíróságon – nyilatkozta Tessa Khan jogász, környezetvédelmi aktivista

Ezt a projektet nemcsak civil környezetvédők ellenzik, hanem számos tekintélyes tudós és legalább kétszáz szervezet is ellene van. Azt ugyanis már évekkel ezelőtt világossá tették a politikai döntéshozók számára, hogy lehetetlen lesz tartani a klímaváltozás megfékezésére vállalt célokat, ha akár csak egy új fúrótornyot felállítanak. Az ENSZ főtitikára ezt megismételte idén is mondván, hogy arra kéri a kormányokat, hogy ne adjanak ki több ilyen engedélyt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás