Hirdetés

Mozgalmas volt az elmúlt két hét. Április végén rendeztük a XXVI. ZöldCivil Országos Találkozót (OT2016) Őriszentpéteren. Még az OT hivatalos kezdete előtt, de már a helyszínre érve adtunk ki egy sajtóközleményt a Föld Barátai Európával közösen készített „Az európai gazdálkodók kisemmizése – A TTIP veszélyei az európai mezőgazdasági termelőkre” c. tanulmányunkról. A jelentés fő üzenete, hogy a TTIP nagymértékben megnöveli majd az Egyesült Államokból származó importot, miközben az uniós termelők haszna csökkenni fog.

A TTIP következtében az európai mezőgazdaság hozzájárulása az uniós GDP-hez akár 0,8 százalékkal is csökkenhet, míg az amerikai mezőgazdaság hozzájárulása az amerikai GDP-hez akár 1,9 százalékkel is növekedhet. Az amerikai érdekeltségek nettó 4 milliárd euró kereskedelmi haszonnal számolhatnak.

 

foee_farming_infographics_hu1.png

 

Április 31-én szombaton az OT programja keretében ZöldCivil majális volt a városban, s a focipálya sarkában felállítottuk az ismét hazánkba érzett 8 méteres, felfújható trójai falovat. A trójai falóval az EU és Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) és az EU és Kanada közötti, már csak ratifikálásra váró kereskedelmi egyezmény (CETA) veszélyeire kívántuk felhívni a figyelmet. Emellett aláírásokat gyűjtöttünk e két "trójai" egyezmény megakadályozását célzó Stop TTIP európai kezdeményezés keretében, továbbá azt szorgalmazva, hogy Őriszentpéter is legyen TTIP-mentes övezet. Eddig Európa szerte mintegy 1800 települési önkormányzat csatlakozott a TTIP-mentes övezetek hálózatához kinyilvánítva azt, hogy nem kérnek ezekből a "trójai" egyezményekből. Reméljük, hamarosan több hazai település ill. fővárosi kerület is csatlakozni fog a TTIP-mentes övezetek egyre bővülő hálózatához.
 

A múlt hétfőn a Greenpeace Hollandia nyilvánosságra hozott közel 250 oldalnyi TTIP tárgyalási dokumentumot. A TTIPleaks során kiszivárgott dokumentumok alapján beigazolódtak korábbi aggályaink: a TTIP tényleg egy ‘trójai egyezmény’, amely elsősorban a multinacionális vállalatok érdekeit szolgálja, miközben aláássa a demokráciát és veszélybe sodorja mindazokat a vívmányokat, amelyeket az elmúlt évtizedekben környezetvédelem és élelmiszer-biztonság terén elértünk.
A kiszivárgott agyagok azt is megerősítik, hogy az Európai Bizottság hajlandó feláldozni az európai mezőgazdaságot annak oltárán, hogy az európai autóipar, illetve más szolgáltatóipari cégek piacot nyerjenek az Egyesült Államokban.

FOLYTATÁS AZ MTVSZ HONLAPJÁN >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás