Hirdetés

Számos alkalommal írt a Villanyszerelők Lapja a villanyszámla-csökkentő csodakütyükről, így gondolhatnánk, hogy a téma már lerágott csont, de a lap szerkesztőségbe érkezett olvasói levelek, kéretlen reklámüzenetek és villanyszerelőktől kapott „ezt láttam” fotók bizonyítják, hogy nem lehet eleget beszélni az un.  rezsicsökkentő készülékről.

Sok név, ugyanaz a tartalom

A jelentős villanyszámla-csökkenést ígérő csodamasinát számos néven reklámozzák, találkoztunk már Energy Saver Pro, Electricity Saving Box, Tesla Saver Eco elnevezésekkel, a legújabb talán a Power Factor Saver. Az ajánlatok rendszerint kéretlen üzenetben érkeznek, illetve az internetes keresések során fizetett találatokként találkozhatunk velük. Szintén közös jellemző, hogy komplett, önálló weboldal ecseteli a termék előnyeit, elégedett vásárlói véleményekkel megtámogatva. A villanyszámla-csökkentő készülék ára jellemzően 10 000 Ft körüli, amiből persze faraghatunk, ha többet vásárolunk egyszerre.

Különböző nevek, eltérő külső, de a lényeg ugyanaz: átverni a vásárlót.

Miért működhet az átverés?

Csak sejteni lehet, hogy mekkora mértékű a piac forgalma, azonban ha a terméket kínáló honlapokat vesszük alapul, akkor hatalmas. Minél tovább keresünk, annál több rezsicsökkentő kütyüt reklámozó oldalt találunk. Ha az áramszámla-zabáló valamelyik fantázianevére rákeresünk, magyar nyelvű honlapok sorát találjuk, közöttük olyan hitelesnek tűnő domain neveken, mint ragyogoar.net , energiatanacsok.com vagy a velemenyek.club. A domainek relevánsnak ható magyar szavakat tartalmaznak, ez jó csali lehet és a weblapok kinézete is bizalomgerjesztő.

Szenteljünk egy kis figyelmet a Power Factor Saver-t kínáló Energiatanácsok nevű weboldalnak. Az Energiatanacsok feliratú fejléc alatt menürendszer található (Energetikai Technológia, Elektronika, Elektrotechnika, Nanotechnológia, Telekommunikáció) az sejtetve, hogy számos kapcsolódó témával is foglalkozik az oldal. A honlapon tálunk továbbá elégedett vásárlói véleményeket, kommentszekciót, gyakran ismételt kérdések részt, épp, mint egy „igazi” weboldalon. A lóláb ott kezd kilógni, ha klikkelni kezdünk, ugyanis bárhova kattintunk, valamelyik menüpontra vagy a szövegben lévő linkekre, mindig a megrendelőoldal fog megnyílni.

Ami szintén elárulja/elárulhatja a turpisságot az a ködös termékleírás, amely tartalmazza a fordítóprogramok összes gyerekbetegségét: „Ez egy áramspórolásra alkalmas eszköz, amit egyszerűen csatlakoztatni kell a legközelebbi konnektorba a lakásban. A készülék általánosságban véve helyreállítja azt, ahogy az otthoni eszközök fogyasztják az áramot. A valóságban ugyanis az eszközök több áramot fogyasztanak, mint amit valóban felhasználnak… a Power Saver ezt a problémát oldja meg, így Ön csak azért az áramért fizet, amit valóban fel is használ.”

Abban egyetérthetünk, hogy az, aki az általános iskolai fizikaórán egy kicsit is figyelt az a fenti sorok olvasása után nem fog a készülék megvásárlásán gondolkozni – pláne ha végigolvassa a teljes termékleírást – de nem mindenki figyelt és sok laikus megtéveszthető a szakmai köntösbe bújtatott maszlaggal. Pláne, ha a szövegben még a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium fényképpel illusztrált illetékesétől is idéznek: „Több, mint 4800 milliárd Ft értékű elektromos áram használhatatlan, de kiszámlázható Magyarországon.” Azt, hogy a fenti mondat mit jelent, ne kérdezzék, ráadásul az említett minisztérium is megszűnt 2010-ben, de a hitelesség illúzióját kétségtelenül táplálhatja ez a blokk.

Mit kapunk a pénzünkért?

A Villanyszerelők Lapja megrendelt és műszaki vizsgálatnak vetett alá egy áramár-csökkentő készüléket. A többkörös mérések alapján kiderült, hogy egy ilyen dugaszolóaljzatba csatlakoztatható eszköz az otthoni villamosenergia-fogyasztásunkra semmilyen hatással nincs és kizárólag fogyasztóként viselkedik, mintsem energiamegtakarító eszközként. Akit az egészen részletes vizsgálat is érdekel, az olvassa el a témában írt korábbi cikküket.

Kik lehetnek az eladók?

Természetesen az a legkézenfekvőbb, ha megnézzük (és tegyünk is mindig így) az adott weboldal impresszumát vagy kapcsolati oldalát, hogy tudjuk, melyik cég áll az ajánlat mögött. Ha nem találunk információkat, elérhetőségeket nyugodtan kezdhetünk gyanakodni. A cikkünkben példaként idézett energiatanacsok oldal tulajdonosa az Energiatanacsok Ltd. (az interneten nincs találat ilyen nevű cégre), amely címeként a 53 W 23rd St New York 10010, USA van feltüntetve. Az internet segítségével ellenőrizhetők a használt domainnevek is, különböző „Who is” oldalakon megkapjuk a domain-használó és a regisztrátor cég nevét. Azonban ha a cikkben említett domaninnevekre rákeresünk, nem leszünk sokkal okosabbak, mert erre specializálódott cégek segítségével el vannak rejtve a valódi tulajdonosok, esetünkben egy beszédes, Namecheap nevű cég segítségével. A különböző magyar domainnevek vizsgálatakor találtunk panamai és dél-koreai regisztrátor céget is. Ugye, hogy már nem is annyira bizalomgerjesztő az ajánlat?


A Energy Saver a világ minden országában támad, a közelmúltban electroBOOM nevű Youtube-csatorna vizsgálta meg a készüléket. A 2,8 millió követővel rendelkező csatorna gazdája Mehdi Sadaghdar, aki egy villamosmérnök, aki a különböző elektromos jelenségeket vicces módon tár a nagyközönség elé. Érdemes megnézni a Power Saver tesztjét, Sadaghdar elég egyértelműen fogalmaz az eszközzel kapcsolatban – angolul értők előnyben.


Hab a tortán

Ha a fentekhez hozzávesszük, hogy az ebay-en saját alkategóriába (Other Alternative Energy Supplies) rendezve találhatjuk meg a villanyszámla-csökkentő készülékeket 1000-2000 Ft-os áron, amolyan „mindenegyben” neveken, mint pl: Eco-Watt365 Power Saver Electric Energy Saving Box vagy Power Electricity Save Saving Energy Saver Box Device, akkor esik le, hogy duplán verik át a csalók a magyar fogyasztókat. Nem elég, hogy egy haszontalan masinát adnak el nekik 10 000 Ft-ért, de mindezt tízszeres áron teszik. Szinte hihetetlen, de a cikk írásának pillanatában 2377 darab, 3 euróról induló, különböző ajánlatot listáz a népszerű online piactér.

Ne bízz a csodában!

A legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel. Ha pedig okosan használjuk az energiát, kevesebbet fogunk fogyasztani. A „sok kicsi sokra megy” örökérvényű elve esetünkben hatványozottan igaz, hiszen az energiafelhasználásunk újragondolásával könnyen faraghatunk a kiadásainkon és előrébb juthatunk, mintha csodakütyükre bízzuk magunkat.

Az ügy kapcsán lefolytatásra került egy versenyhivatali eljárás, amely során a GVH megkereste és adatszolgáltatásra kötelezte az áramár-csökkentő készülék magyarországi kiszállítására megbízást adó amerikai elérhetőséggel rendelkező céget. Mivel a cég az adatszolgáltatást nem teljesítette, sajnálatos módon a Gazdasági Versenyhivatal arra a következtetésre jutott, hogy a tényállás nem tisztázható, ugyanakkor az eljárás folytatásától sem várható eredmény, így az eljárás megszüntetése mellett döntött. Az eljárás sikertelensége jól jellemzi az internetes piac kontrollálhatatlanságát, és hangsúlyozza a fogyasztó felelősségét, nem csak csodakütyük, de bármilyen más termék vásárlása esetén is.

Folytatás: Elrettentő példa >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás