Hirdetés

Rajtunk múlik minden. Fittyet is hányhatunk az invázióra és megélhetjük a karácsonyt, úgy, ahogy azt kell: békésen, meghitten, szeretetteljesen. Ennek ellenére sajnos sokan forgatják a szemüket az ünnepek hallatára, ez a cikk talán nekik szól a leginkább!

Már hetek óta bombáznak minket a különféle reklámokkal és dekorációkkal, idén ismét előrébb lopakodtak az előkészületek, már az elnyúlt késő őszi napokon szuggeráltak minket a "karácsonyi feeling"-gel. Hiába, ilyen ez a globális kalmárlogika…

Fogyasztási kultúránk jelenlegi állapotában nem fenntartható, s ez fokozottan értendő az ünnepi alkalmakra is! Jelenleg is MÁSFÉLSZER annyit fogyasztunk mi magyarok, mint amennyit illene, az ünnepek alkalmával sáfárkodhatnánk bölcsebben pénzünkkel, erőforrásainkkal. "A jó gazda gondosságával…" – mondaná Tanár úr.

A karácsonyi vásárlás közben, vagy utána sokszor szembesülhetünk átveréssel. Gyakori a hibás termék, amely akár komoly kárt és balesetet is okozhat! A szakemberek szerint az átlag vásárló rendkívül kiszolgáltatott, így a kellemetlenségek elkerülése miatt fontos betartanunk néhány szabályt! További hasznos tájékoztatók a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján: http://www.nfh.hu

Mikor kötelező a csere?
Mindenképpen tartsuk meg a számlákat, cserére ugyanis akkor kötelezhető a kereskedő, ha bizonyítani tudjuk, hogy nála vásároltunk. Ha felfedezzük, hogy hibás a termék, ne használjuk tovább, azonnal jelentkezzünk a kereskedőnél. A hibás áru javítását a bejelentéstől számított 8 napon belül el kell végezni. Ellenkező esetben a terméket ki kell cserélni, vagy a vételárat vissza kell téríteni.

AJÁNDÉKOZÁS
Tárgy helyett élményt! Okozz igazi meglepetést és örömet!
"A szeretet az, amire a leginkább vágyunk, amiről oly sok dal, vers és film szól. Legalapvetőbb szükségletünk, amit odafigyeléssel, gyengédséggel és ajándékokkal fejezünk ki."  Tárgyak helyett közös élményeket (kirándulás, teázás, fürdőzés, stb.) is adhatunk. Erre kitűnő módszer a "Tükörben a Világ" kiállításról kölcsönzött ajándékutalvány, amit tetszés szerint BÁRHOGY kitölthetünk!

A különböző szolgáltatásokra szóló utalványok is nagy eséllyel okoznak örömöt, hisz’ ki ne vágyna egy masszázsbérletre, egy könyvutalványra, vagy urambocsá’ egy fürdőbérletre!? Aki nagyon "méregzöld", annak ajánljuk a környezetbarát boltba szóló utalványt!

Lehet saját magunk által készített ("home made", Do It Yourself – DIY) ajándékkal is készülni. Ennek újra nagy értéke és jelentősége van! Számtalan ötletet meríthetünk a netről (pl.: Édes Otthon, Cellux Csoport), vagy személyesen is részt vehetünk cimboráinkkal egy kreatív pikniken, ahol szakmai segítséggel engedhetjük szabadjára fantáziánkat.
DE VIGYÁZZ! Ne porfogót, vagy gagyit készíts!  A Do It Yourself ajándékok kimeríthetetlen tárháza csak a saját képzelőerődön múlik. Egy egyszerű ötlet is lehet nagyszerű ajándék, dísz vagy egyéb karácsonyi kiegészítő.

Ha pedig juszt is tárgyajándékot szeretnél vásárolni, ne dőlj be az akcióknak és a szórólapoknak, légy dörzsölt és mindenre elszánt!
Elsőként ismerjük meg a tudatos vásárlók ÚJ 12 pontját, ezzel már letudjuk a gondok nagy részét. Előre írjuk össze, hogy kinek-mit szeretnénk venni és igyekezzünk ezt még a karácsonyi dömping előtt lerendezni. Legjobb, ha készítünk egy listát a noteszünkbe, vagy az okostelefonunkba, a lényeg, hogy mindig nálunk legyen, így az év bármelyik szakában frissíthetjük a listát ötletekkel, vagy beírhatjuk a frappáns ajándékot, amit megláttunk. Menjünk tehát felkészülten vásárlókörútra és vigyük magunkkal nagyobbik táskánkat, vagy egy strapabíró vászontáskát, hogy elkerüljük a ránk aggatott nejlonzacskók tömkelegét! Ne vásároljunk műanyagból, PVC-ből, trópusi fából készült tárgyat, és olyan ajándékot, amelyen túl sok a csomagolás! Vásároljunk tartós, jó minőségű tárgyakat, amelyek hosszú élettartamúak, javíthatóak! Ne álljunk be a sor végére, és ha lehet, kerüljük a bevásárló központokat! A tudatosvasarlo.hu oldalon még több tipp karácsonyra, ajándékra, ünneplésre…
Hankó Gergely írása részletekkel >>>
 


Karácsonyi öko praktikák az Ökoszolgálattól

Bár egyre többen vallják, hogy a karácsonynak nem a fogyasztásról kellene szólnia, mégis ilyenkor jelentősen – akár 30-40 százalékkal is megnő a kiskereskedelmi forgalom, hajlamosak vagyunk túlzásba vinni a vásárlást, a fogyasztást és ezzel együtt természetesen a hulladéktermelést. Pedig néhány egyszerű praktikával, kis odafigyeléssel könnyen vissza tudjuk téríteni az ünnepet eredeti funkciójához.

Vásárlás
Ne vásároljunk felesleges dolgokat! A megvásárolt termékek nagy részéből pár hónap után hulladék lesz, vagy visszaviszik az üzletbe, esetleg egy szekrény alján végzi. Vásároljunk olyan tárgyat, amire valóban szüksége van az illetőnek, de még jobb, ha közös programokat, élményeket ajándékozunk – például színház- vagy koncertjegyet, kirándulást, közös részvételt egy sporteseményen.
Gyermekeink ragaszkodnak a tárgyakhoz, nekik érdemes természetes anyagból – például fából, papírból készült játékokat választani – lehetőleg hazai forrásból.

Ünnepi készülődés
• Az ünnep legfontosabb része a közös készülődés – készítsünk együtt kézműves ajándékokat újrahasznosított tárgyakból, vagy karácsonyfadíszt természetes anyagokból – fából, gyümölcsökből, szalmából, papírból, régi ruhákból.
• A sütés-főzés ne stresszes rohanás legyen, inkább vonjuk be családtagjainkat és főzzük meg együtt a menüt. Különösen izgalmas lehet a karácsonyi sütemények, édességek – például mézeskalács, szaloncukor elkészítése.
Takarékosság
• A csillogó karácsonyi díszkivilágítás felesleges kacat, amit legtöbbször távoli országokban gyártanak és hamar tönkremegy, ráadásul energiát fogyaszt. Néhány gyertya és természetes anyagból, saját kezűleg készített dísz sokkal eredetibb és ünnepélyesebb. Ha mégsem tudunk elszakadni a világító füzérektől, válasszunk napelemmel működő LED világítókat.
• Drága, színes, csillogó és utána a szemétbe kerülő csomagolóanyagok, díszek és üdvözlőlapok helyett készítsünk sajátot természetes és újra használható anyagokból – például papírból, textilből, régi ruhákból, termésekből, agyagból, régi újságokból, melyeket krumpliból vágott pecséttel, vagy gyermekünk nyomdájával díszíthetünk.
• A kivágott fenyő helyett keressünk jobb megoldást – visszaváltható, vagy otthon elültethető földlabdás fenyőt. Ez esetben ügyeljünk arra, hogy rövid ideig bírja a szoba melegét, így hamar le kell bontanunk. Választhatunk többször használható fenyőt is, de semmiképp ne műanyagból, hanem papírból vagy fából. Amennyiben mégis ragaszkodunk a vágott fenyőhöz, az ünnep után az arra kijelölt helyre szállítsuk, ahonnan összegyűjtik és újrahasznosítják fűtőanyagként vagy komposztként.
Adományozás
• Gondoljunk azokra, akiknek nem adatik meg mások törődése, szeretete. Feleslegessé vált tárgyainkat, ruháinkat, játékainkat juttassuk el a rászorulóknak. Vannak kifejezetten erre szakosodott intézmények, akciók, de elvihetjük ezeket családtagjainkkal együtt közvetlenül az érintetteknek is. Megéri a hálás pillantásokért és mosolyért.
• Ha túl sok lett az étel – ami általában így van – a megmaradt adagokat adjuk oda rászorulóknak, hajléktalanoknak – hálásak lesznek érte.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás