Hirdetés

“A Fideszben úgy tartják, komoly ember nem foglalkozik környezetvédelemmel” – mondta Illés Zoltán a Fidesz környezetvédelmi szakpolitikusa, volt környezetvédelmi államtitkár – aki szerint Áder János főtitkári esélyeit a saját pártja rontja.

„Én úgy látom, némi értetlenség övezi Áder Jánosnak a törekvéseit, amelyekkel a zöldügyeket beemelné a nyilvánosságba, mégpedig azért, mert a magyar döntéshozók jelentős részének a környezetvédelem még ma is valami »szoft ügy«, amivel »komoly ember nem foglalkozik«, ez a közvélekedés” – mondta a VS.hu-nak Illés Zoltán. A 2010–14 közötti ciklus környezetvédelmi államtitkára szerint fontos beszédet mondott Áder János a parlament tavaly őszi ülésén (a köztársasági elnök napirend előtt szólalt fel, és a fenntartható fejlődés szempontjainak előtérbe helyezését hangsúlyozta), de „a fideszes reakciókat látva minden bizonnyal csalódott lehet. Áder beszéde után egyébként a jobbikos Kepli Lajos is felszólalt, aki arról beszélt, hogy Orbán Viktor szétverte a környezetvédelmi intézményrendszert, amivel sajnos teljes mértékben egyet kell értenem”.

A portál kérdésére, hogy mit ért ezen, Illés Zoltán azt mondta, a környezetvédelmi felügyelőségeket a megyei kormánymegbízott alá rendelték, a nemzeti parkok földjeit kivonják a kezelésükből, az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség működését is ellehetetlenítették. A környezetvédelem a kormányon belül ma már a hungarikumokért felelős államtitkár alá tartozik, vagyis senki nincs, aki ezekkel az ügyekkel érdemben foglalkozna.

„Ha Áder János valóban ENSZ-főtitkári címet szeretne, akkor az esélyeit éppen a saját pártja rontja, hiszen ezek az intézkedések nem maradtak észrevétlenek. Bármely nemzetközi fórumon megnyilvánul, bárki nekiszegezheti: miért nem a saját portája előtt söpröget inkább? Magyarország nemzetközi megítélése ezeken a fórumokon nagyon rossz, ami csökkenti az esélyeit” – mondta.

Arra a felvetésre, hogy a környezetvédelem leépülését sokan éppen az ő államtitkárságához kötik, Illés Zoltán úgy válaszolt, őt éppen azért tolták partvonalra, mert kiállt egy sor ügy mellett, ami a Fidesz érdekeit sértette: nem szavazta meg a paksi bővítést sem, ellenben megszervezte például a a szelektív hulladékgazdálkodást a fővárosban.
A vs.hu interjúja még a napelemekre kivetett botrányos termékdíj adó hír megjelenése előtt készült.
 

A Fideszben soha nem volt fontos a környezetvédelem

A Fideszben soha nem volt fontos a környezetvédelem

A Fideszben régóta egyfajta "balos, 68-as" ügyként tekintenek a környezetvédelemre, az utóbbi időben ezért igazából sosem kapott fontos szerepet a párt politikájában – mondta a volt fideszes képviselő Fodor Gábor. jelenleg országgyűlési képviselő, a Magyar Liberális Párt elnöke, volt környezetvédelmi miniszter.

„A Fideszben régóta egyfajta »balos«, »68-as« ügyként tekintenek a környezetvédelemre, az utóbbi időben ezért igazából sosem kapott fontos szerepet a párt politikájában” – mondta a VS.hu-nak Fodor Gábor. A párt egykori tagja szerint a választások óta különösen leépült a környezetvédelmi terület, Illés Zoltán távozott, már a párt környezetvédelmi kabinetjének sem tagja, „senki nem veti fel a környezetvédelmi szempontokat semmilyen készülő jogszabállyal kapcsolatban”.

Pedig Fodor szerint „kifejezetten kitörési pont lehetne az országnak a fenntarthatóság, rengeteg innováció rejlik benne, a modern ipar is erre a gondolatra épül, fejlesztési lehetőségek tömkelegét kínálná, de ezzel nem élnek Orbán Viktorék, ami nagyon nagy hiba”.

A volt környezetvédelmi miniszter azt mondta, „ez egy új felismerés Áder János részéről, korábban azért nem volt jellemző rá, persze én támogatom, és örülök ennek a fordulatnak, ráadásul, mivel a nagy nemzetközi szervezetekben ez egyre fontosabb téma lesz, egy köztársasági elnöknek kiváló lehetőség a kapcsolatépítésre”.  Fodor Gábor számára ennek ellenére is „meglepő volt, amikor tavaly a parlament nyitóülésén napirend előtti felszólalásában Áder határozottan kiállt ezekért az ügyekért, és például támogatóan beszélt Bill Clintonról, Amerikáról, és bírálta például Kínát”.

A VS.hu további véleményeket is kérdezett annak kapcsán, hogy Áder János köztátársasági elnök január 5-én bejelentette: a Köztársasági Elnöki Hivatal új igazgatósággal bővült



Fülöp Sándor: Egy "zöld" köztársasági elnök nagyon sokat tehet

Nagy Andor: Áder nem az ENSZ-főtitkárságra hajt

Ürge-Vorsatz Diána: Tragédia a zöldombudsman hivatalának felszámolása
 
Sallai R. Benedek: A környezetvédelem-ellenes politika "zöldre mosása" történik
 
Vitaindító: Karrier a sóhivatalból vagy komoly munka fontos ügyekért?
 
Háttér: Fagyos politikai klímában áll bele Áder János a zöldügyekbe
 
 

Áder a rengetegben

Áder a rengetegben

Elnökünk most az államfői hivatalban környezeti fenntarthatósági igazgatóságot alapított, és oda a Magyarország, illetve St. Kitts és Nevis Államszövetség közötti diplomáciai kapcsolatok megalapozásával nevet szerző Körösi Csabát szemelte ki igazgatónak, ami tényleg összemérhető poén Schmitt Pál nyelvőrködésével. Tovább >>>

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás