Hirdetés

Rettenetesen nagy a kavarás. Áderből valószínűleg nem lesz a világszervezet főtitkára, de a befolyásos magyar lobbi a főtitkár helyettesi posztra talán be tudja nyomni. Így megnyílna az út Kövér László államfői posztja előtt.

Feldobták, majd gyorsan ejtették is Áder János nevét az ENSZ főtitkárságra esélyes politikusok között. A köztársasági elnök állítólag nem is tör ilyen babérokra, ám hogy Magyarország kit jelöl a pozícióra, arról egyelőre semmit sem tudni. Pedig a most zajló párizsi ENSZ klímacsúcs (COP 21) jó lehetőséget ad a színfalak mögötti lobbizásra, és lassan a hajrába fordul az ENSZ főtitkárságért folyó verseny. Az íratlan, de általában tiszteletben tartott szabályok szerint most Kelet-Európa állíthat főtitkárjelöltet, így nem volt teljesen elrugaszkodott az a vélekedés, hogy akár magyar politikus is esélyes lehet a nemzetközi szervezet csúcsposztjára.

Az ENSZ főtitkárát eddig háromszor adta nyugat-európai, kétszer afrikai, kétszer ázsiai és egyszer latin-amerikai ország. Most a hidegháborús örökség folytán politikailag más kategóriába sorolt kelet-európai térségen lenne a sor. Persze csak ha az itteniek meg tudnak egyezni, és nem énekli ki a szájukból a sajtot, vagyis nem orozza el a posztot a szintén a rajtvonalnál sürgölődő Új-Zéland.

Éppen ezért különös, hogy egy évvel a választás előtt Magyarország még mindig hallgat. Külügyes forrásokból úgy értesült a  Figyelő Online, hogy nincs hivatalos magyar jelölt, és azt sem tudni, hogy a térségből mely jelölt mögé sorakozna fel Magyarország. Keringenek olyan pletykák, amelyek szerint az Orbán-kormány az utolsó pillanatban Bogyay Katalin volt UNESCO, jelenlegi ENSZ nagykövettel szállna harcba. Bogyay esélyeit növelhetné, hogy egyre több tagállam lobbizik aktívan egy női jelöltért – ENSZ főtitkárnő ugyanis még soha nem volt. Bogyayról köztudott, hogy nagyon ambiciózus, kitűnően mozog a diplomáciában, és az Orbán-kormánnyal is jóban van. Ráadásul beszél angolul és franciául is, Áderrel ellentétben, aki franciául nem tud, angolul is gyengén. 

Esély a bolgároknál?

Van azonban más női jelölt is, aki – legalábbis a jól értesültek szerint – máris több Biztonsági Tanács (BT) állandó tag támogatására is számíthat. Irina Bokova, az UNESCO jelenlegi főigazgatója a bolgár kormány hivatalos jelöltje, négy nyelven beszél, franciául, angolul, spanyolul és oroszul. Ez nem rossz ajánlólevél.

2015 január 5. Áder János bejelenti a Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság létrejöttét. A hivatal vezetője Kőrösi Csaba korábbi ENSZ- nagykövet.2015 január 5. Áder János bejelenti a Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóság létrejöttét. A hivatal vezetője Kőrösi Csaba korábbi ENSZ- nagykövet.

Magyarország esélye kevés, mert minimum Nobel-díjas, nemzetközi nagyágyúval kellene előrukkolnunk, hogy ellensúlyozzuk a kormány rossz nemzetközi imázsát. De – és lehet, hogy itt van a kutya elásva – nemcsak a főtitkári poszt lehet érdekes, hanem a főtitkár-helyettesi is. A Figyelő értesülései szerint itt nem is olyan rosszak Áder János esélyei. A helyetteseket mindig a főtitkár választja, ott már nincs szükség nemzetközi lobbizásra. A háttérben erőteljesen mozgó Kőrösi Csaba – volt ENSZ-nagykövet – nem véletlenül állította rá Ádert a környezetvédelmi vonalra.

A főtitkár egyik helyettese a klímapolitikáért felel, és ezt a posztot történetesen most is egy magyar, Pásztor János, az Természetvédelmi Világalap (WWF International) korábbi politikai és tudományos igazgatója tölti be. A Bokovával állítólag jó viszonyban levő, és kitűnő lobbistaként ismert Kőrösi Csaba egy belső forrásunk szerint ezt a posztot nézte ki az államfőnek, akivel együtt ő maga is visszakerülhetne a New Yorki nemzetközi politikába. Ezzel az Orbán-kormány gondjai is megoldódnának, mert úgy tudni, a következő elnöki ciklusban, 2017-től Orbán Viktor a miniszterelnök inkább Kövér Lászlót látná az államfői poszton.

Magyar WWF szakember az ENSZ éghajlatváltozási főtitkárhelyettese

Magyar WWF szakember lesz az ENSZ éghajlatváltozási főtitkárhelyettese

Ahogyan arról a sajtó beszámolt, a WWF megbízott természetvédelmi igazgatója, Pásztor János Ban Ki Mun ENSZ főtitkár felkérésére február 1-étől az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó főtitkárhelyettese. Ez a változás egyszerre mérföldkő Pásztor János WWF-nél betöltött szerepében, az ENSZ éghajlatváltozással kapcsolatos stratégiájában, és a nemzetközi természetvédelem jövőjét illető magyar szerepvállalásban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás