Hirdetés

Lázár János földesúr építési és közlekedési miniszter egy 7815 négyzetméteres erdőt vehetett meg az államtól, holott az állami erdők értékesítését alapesetben jogszabály tiltja. A miniszternek azonban felmentést adott ez alól az Agrárminisztérium. Lázár 1,5 millió forintos vételárat fizet az államnak.

A jogszabályok alapján nem lehetne állami tulajdonú erdőt eladni, de a jelek szerint mégis akadnak kivételek. Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala augusztusban tette közzé, hogy az állam elad egy külterületi, 7835 négyzetméteres erdőt 1 581 000 forintért – írta az Átlátszó.

„Nincs jogszabályi lehetőség az értékesítésre az alábbi esetekben: a nemzeti vagyonról szóló törvényben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonként meghatározott védelmi és közjóléti elsődleges rendeltetésű, az állam tulajdonában álló erdő, valamint a gazdasági elsődleges rendeltetésű, természetes erdő, természetszerű erdő és származék erdő természetességi állapotú, az állam tulajdonában álló, 5 hektárnál nagyobb, természetben összefüggő erdő a kincstári vagyon részét képezi, tehát forgalomképtelen” – az idézet a Nemzeti Földügyi Központ oldaláról származik.
Vagyis a jogszabályok szerint nem lehetne eladni az állam tulajdonában álló erdőt. A jelek szerint azonban vannak kivételek.

A vevő kiléte a csatolt szerződésből derült ki, ami szerint a földterületet Lázár János építési és közlekedési miniszter vásárolta meg. És mivel az eladást a jogszabályok tiltják, a tranzakcióra az Agrárminisztérium adott engedélyt. A megvásárolt erdő légvonalban mintegy 3 kilométerre van a batidai Nagyréti Vendégháztól, a kastély melletti földek többsége már régóta Lázár János tulajdonában van.
Részletek

Nyitókép: Lázár János 2023 júniusában fotó a miniszter FB oldala

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás