A rovat kizárólagos támogatója

Van az országnak egy olyan eldugott zuga, ahová még nem ért el a modern civilizáció minden áldása, vagy ha úgy tetszik, átka. A Börzsöny-hegység egyik festői völgyében megbújó panzió bizonyos körökben igen nagy népszerűségnek örvend. A Feketevölgyi Panzió nevét Fekete Istvánról, a híres íróról kapta, aki gyakran megfordult itt. A hely egyik fontos nevezetessége, hogy nincs térerő.

Amikor a kétezres évek hajnalán megjelent a mobiltelefon a fejlődés egén, a környezetvédelmi mozgalom néhány tagja megkongatta a vészharangokat. Próbálkozásuk – mondhatni természetes módon – teljes kudarcba fulladt. Azóta közszájon forognak az olyan történetek, melyek arról szólnak, miképpen vette át ez a folyton kisebb méretű, ugyanakkor lassan, de biztosan egyre követhetetlenebb mennyiségű funkciót ellátó készülék az emberi kommunikáció ősi formájának, a párbeszédnek a helyét. Tipikus történet: két fiatal száll fel egy BKV-buszra, majd leülnek egymással szemben. Egy hozzávetőleg egyperces beszélgetést követően a fiatalok felemelik az addig készenlétben tartott mobiljukat. Az utazás hátralevő idejében elmélyülten a készülékeikbe temetkeznek.

Nőgyógyász nyilatkozta, hogy 35-40 éves kor fölött nem ajánlják a gyermekvállalást a nőknek. Az indoklás szerint a nők a termékenységhez szükséges teljes petesejtkészlettel születnek. Ma már olyan jelentős mértékű az úgynevezett elektroszmog, hogy nem elhanyagolható kockázati tényezőt jelent a petesejtekre.

Börzsöny panoráma fotó: Gellért Miklós

A Kemence település szomszédságában található panzióban hallani olyan történetet, hogy egy vendég hisztériás rohamot kapott, mikor megtudta, hogy csak két Tv csatorna elérhető. Olyan vendég is akadt, aki meghallván, hogy a mobilja nem használható, sarkon fordul és családját hátrahagyva távozott.

A panzió tulajdonosai beszámoltak arról, bár voltak kísérletek a nyugalom eme, talán utolsó hadállásának elfoglalására, köszönik szépen, de jól vannak: a vendégek egyre szélesedő köre értékeli próbálkozásukat.

Az elvonási tünetek elmúlásával a környék természeti csodái kárpótolják az idelátogatókat.

Börzsöny - patakmeder fotó: Gellért Miklós

U.i.: Szomorúan bájos történet, az amikor az egyik reggel egy Szalamandrát találtak a medencében. Néhány óra múlva kimúlt. Nem bírta a civilizáció eme másik produktumában uralkodó körülményeket…

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás