A rovat kizárólagos támogatója

Ritka pillanat: a Duna alacsony vízállása most láthatóvá és szagolhatóvá teszi a mérgezést. Az Óbudai Gázgyár szennyezése több évtizedes probléma.
Számtalan ígéret volt már a kármentesítésre, mégsem történt semmi, pedig súlyosan mérgező, rákkeltő anyagok szivárognak folyamatosan a Dunába, párolognak a levegőbe.

A Greenpeace Magyarország 2018 októberében mintákat vett a rendkívül alacsony vízállású Duna medréből a volt Óbudai Gázgyár mellett. Az alacsony vízállás során jól láthatóan szennyezett víz szivárgott a talajból a Dunába. A mérési eredmények kimutatták: egyes rákkeltőnek minősített szennyezők több százszorosan, más súlyos mérgek pedig több ezerszeresen haladták meg a talajvízre megengedett határértéket.

A volt Óbudai Gázgyár több mint hét évtizedes működése alatt a gáz tisztításának melléktermékeként keletkezett, szerves vegyületeket, cianidot, arzént és egyéb fémeket tartalmazó gázmasszának a gázgyár területén történő illegális elásásával közel 200 ezer tonnányi talajt szennyeztek el. A lerakott veszélyes hulladék már évtizedek óta szennyezi a talajvizet és a talajt, és alacsony vízállás esetén a Dunába ömlik.

A helyzet jelenleg olyan súlyos, hogy a gázmassza már a Budapest számára létfontosságú ivóvízbázisokat is veszélyezteti – írtuk egy éve (részletek itt), de azóta sem történt semmi.

Ajándékot viszünk a felelősöknek, elsősorban Tarlós Istvánnak, aki főpolgármesterként és korábbi óbudai polgármesterként is felelős a szennyez megszüntetésének elmaradásáért.
Baranyi Krisztina Ferencváros összellenzéki polgármesterjelöltje Mihalik Zoltán óbudai önkormányzati képviselővel küzd a Dunáért és azokért, akik szeretnék élvezni hogy mellette élhetnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás