A rovat kizárólagos támogatója
Sarkadi Péter

Miért nincs hangja a természetvédelemnek Magyarországon? Röviden azért, mert az agrárlobbi elnyomja. De azért ennél jóval összetettebb a kép melynek megértésében segít a május 27-i greenfo podcastban dr. Rodics Katalin címzetes egyetemi docens.

A szakemberrel a biológiai sokféleség május 22-i világnapja apropóján a múlt szerdai podcastban már beszélgettem, és hát sok -jelenünket és jövőnket mindenben meghatározó – fontos téma akkor kimaradt, így most szó esik a hazai természetvédelem elmúlt 10 éves mélyrepüléséről, a szakminisztérium megszüntetéséről, a létszám megfelezéséről, és a hatósági jogkörök megnyirbálásáról is. De szó lesz a szárazodás miatt egyre problémásabb aszály elleni felkészülés késlekedéséről, és a kormányközeli oligarchák torz földszerzései miatt zsákutcás szétvegyszerezett nagyüzemi mezőgazdálkodás fenntarthatatlanságáról is.
dr. Rodics Katalin jelenleg a Greenpeace Magyarország természetvédelmi szakértője, agrár téma felelőse, aki évtizedek óta ismert személyisége a hazai természetvédelemnek, az államigazgatásban dolgozó döntéshozóként pedig nagy szerepe volt például Magyarország GMO-mentességének biztosításában, a génbankok megmentésében, az illegális növény és állatkereskedelem elleni Washingtoni Egyezmény (cites) hazai intézményrendszerének kialakításában – egészen 2010-ig, amikor az Orbán-kormány megszüntette az önálló szakminisztériumot, és a sok területen ellenérdekelt Agrártárcában süllyesztette el.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás