A rovat kizárólagos támogatója

Európában Kelet-Magyarországot sújtja legnagyobb összefüggő területen az aszály. A tüzekben sem igazán maradunk el sajnos az élbolytól. De szinte az egész kontinentális Európa 2. Fokú aszálytól szenved (térképen narancs).

És a Golf-áramlat még szerencsére nem omlott össze, az Északi sarkon még maradt egy kis jégsapka, amik alapvetőek Európa megszokott klímájához, és mindezen szélsőségek egy csupán 1.2 C-os globális átlaghőmérsékletemelkedéstől vannak.

De ne felejtsük el, hogy ez mind csak bemelegítés ahhoz, mi lesz 2-3 (-4) fok melegedésnél, amikor esetleg még ezek a mi időjárásunkat nagyon meghatározó katasztrofális változások is bekövetkeznek…

Akármilyen drágának és áldozatnak hangzik, hogy megpróbáljuk még a másfél fokos melegedést stabilizálni, nagyon biztos vagyok benne, hogy eltörpül ezeknek a költsége egy 2-3 fokos melegedés kárainak költségéhez képest (hőséggel kapcsolatos halálozás, infrastruktúra teljes átépítése, mert nem bírják a meleget, iszonyatos aszályok, vízkorlátozások, vízhiány, termések tönkremenetele, kártevőinváziók, pandémiák de legalábbis járványok, tüzek elharapózása, áradások, árvizek, élelmiszerár robbanás, migrációs nyomás, … soroljam még…?)  – írta Ürge-Vorsatz Diana klímakutató FB oldalán.

kukoricatábla kiszáradóban Samu Andrea WWF

Bár évek óta mondják világszerte a kutatók, környezetvédők, hogy komoly gondok lesznek/vannak, az Orbán-kormány fütyül ezekre a vészjelzésekre, pedig pl. a Velencei-tó állapota elég látványosan jelzi a katasztrófába torkolló irányt.  Pár év alatt pl. az értelmetlen presztízs vadászati álvilágkiállításra, vagy a felesleges stadionokra, sporteseményekre eltékozolt/ellopott  100 milliárokból fel lehetett volna készülni a klímaváltozás hatásaira.
Most, amikor az amúgy is túltámogatott NER közeli zöldbárók jövedelmét is veszélyezteti a szárazság, létrehozták az Aszályveszélyhelyzeti operatív törzset – persze kérdéses, hogy ez is csak egy fideszes sóhivatal lesz-e.
Hogy a kormány képtelen érdemben kezelni a problémákat, jól mutatja az ő un. rezsicsökkentésének bumerángja – Európa egyik legmagasabb gázára, az oktatási intézmények fatüzelésre visszaállítási szándéka, a légszennyezést ösztönző piactorzító üzemanyag árstop, a közösségi közlekedési beruházások korlátozása, miközben a Budapest-Belgrád (kínai hiteles) vasútmutyin változatlanul tovább gazdagodik a “Mészáros/Orbán BT”. Egy ilyen felelőtlen, hazánkat Putyinnak (és a német autóiparnak) kiszolgáltató rezsim nem a jövőnket, hanem már a jelenünket is veszélyezteti. (szerk.)

Nyitókép: Békés megyei záportározó Jakab Gusztáv természetfotós FB oldala.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás