Hirdetés

Nem történt olyan nagymértékű olajszennyezés a Dunán, mint ahogy az első pillantásra látszott. Erről Peter Žiga szlovák környezetvédelmi miniszter beszélt mai rendkívüli sajtótájékoztatóján.

"A helyzet feltérképezése, a megfigyelés során, melyet a Kis- és Nagy-Dunán folytatunk, semmilyen átlagon felüli olajszennyezési szinttel sem szembesültünk” – nyilatkozta a miniszter. Szerinte ez annak köszönhető, hogy időben lokalizálták a szennyeződést és a süllyesztett, lebegő gátakkal megakadályozták annak továbbterjedését.

A gázolaj körülbelül 18 percig ömlött a Dunába, ezalatt a folyót 13 600 liter gázolaj, azaz 13,6 köbméter olaj szennyezte be. A tisztító munkák várhatóan 3-4 napot vesznek majd igénybe. A szennyezést a vizsgálatok jelen megállapításai alapján emberi mulasztás okozta. Žiga a környezeti és egyéb károk nagyságáról ma még nem tudott semmilyen közelebbit sem mondani, várhatóan csütörtökön lesznek elérhetőek a részletes jelentések ez ügyben.

„Mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy urai vagyunk a helyzetnek, négy merülő-lebegő védőgát van elhelyezve a Kis-Dunán” – tájékoztatott Žiga.  A baleset kapcsán a kiszabható büntetés akár a 168 ezer eurót is elérheti.

A gázolaj a RIVER-I tankhajóból került a folyóba, ahogy azt már korábban megírtuk. A szennyezésről a szlovák hatóságok tájékoztatták Magyarországot és a bécsi székhelyű Duna Bizottságot is.

Kapcsolódó anyagok:

Gázolaj a Dunában Pozsonynál

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás