Hirdetés
greenfo/MTI

„A kiugróan növekvő európai áramárak is alátámasztják a Paks II. beruházás megtérülését” – mondta Süli János az Országgyűlés gazdasági bizottságában tartott tegnapi meghallgatásán.

A paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter szerint “az európai villamosenergia-árak csökkenése esetén is hosszú távon biztosított a megtérülés, mert az uniós szén-dioxid-kvótaárak emelkednek, és az áramigény folyamatosan nő.”

Süli elmondta, hogy az Országos Atomenergia Hivatal ősszel hiánypótlást kért a Paks II. létesítési engedélykérelme esetében, a hiánypótlás folyamatban van. A két új blokk 2029-ben és 2030-ban lép üzembe, a módosított finanszírozási szerződés szerint 2031-ben kell megkezdeni a hitel törlesztését, így a blokkok fogják megtermelni a törlesztéshez szükséges bevételt, a költségek nem terhelik majd a lakosságot- mondta.
Emlékezetes: Lázár János a paksi bővítés bejelentésekor a kormány nevében még azt ígérte meg, hogy 2023-ban az első blokk már áramot fog termelni.

Valószínűsíthető, hogy a tavaszi választásig nem kapja meg Paks2 a létesítési engedélyt

Múlt héten, szép csendben az Országos Atomenergia Hivatal elindította a Paks2 telephelyengedélyének meghosszabbítására vonatkozó eljárást. Ez további késéseket jelent, azt jelzi, hogy az oroszok még mindig képtelenek használható, engedélyezhető terveket benyújtani, és valószínűsíti, hogy a tavaszi választásig nem is kapja meg Paks2 a létesítési engedélyt. Mindez pedig abban is segítségére lehet egy esetleges új kormánynak, hogy felmondja Orbán paksi paktumát. Tovább »

 

 

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás