Hirdetés
Forrás: hvg.hu/360

Az ideiglenes spanyol vagyonadózási modell átvétele több mint 270 milliárd euróval gyarapíthatná a tagállamok büdzséjét, erre jutott egy kutatócsoport, amelyet a Zöldek EP-képviselőcsoportja kért fel a munkára. A javaslat elméleti, hiszen az adózás tagállami hatáskör, vagyis magyarországi megvalósítása a magyar kormányon múlik. Kiszámolták: ezzel meg lehetne oldani a magyar tanárok fizetésemelését is. Mindössze a gazdagoknak kellene többet adózniuk – nem is olyan sokkal.

A tanulmány a Zöldek EP-képviselőcsoportjának megbízásából készült és arról szól, hogy az európai országok mekkora adóbevételre tehetnek szert a leggazdagabbak 0,5%-ára kivetett csekély mértékű adó révén. A tanulmány megállapítja, hogy egy 1,7-3,5 százalékos adó akár 213,3 milliárd eurót is behozhat a nemzeti kasszába.

Mivel a leggazdagabb személyek némelyike gyakran offshore rejti vagyonát, a tanulmány ezeket a potenciális bevételeket is megvizsgálta, és úgy találták, hogy további 59,5 milliárd euró bevételt jelentene, ha a titkos vagyonok megadóztatásával eredménnyel lépnének fel a tagállamok.

A tanulmány rávilágít arra is, hogyan lehetne ezt a pénzt az EU-ban felhasználni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás