Hirdetés
Forrás: 444.hu

Az ír parlament, a világon másodikként, környezeti és klímaváltozási szükséghelyzetet jelentett be. Bár a sorban az első a brit parlament volt, de a londoni törvényhozás határozata nem kötelezi cselekvésre a kormányt.

Május 9-én a dublini parlament az összes parlamenti párt támogatásával, közfelkiáltással elfogadott határozatban felszólította az ír kormányt, hogy vizsgálja meg: milyen eszközökkel tudná hatékonyabban akadályozni a biológiai sokféleség csökkenését.  A határozat összhangban van azzal, hogy az Európai Unió vezetői a következő öt év legfontosabb teendőjének nyilvánították a klímaváltozással szembeni fellépést. Ennek előzménye, hogy a parlament konszenzussal módosította saját jelentését a klímaváltozás miatt szükséges teendőkről.

Ugyanakkor Eamon Ryan, a Zöld Párt vezetője megjegyezte, hogy a határozat elfogadása még semmit sem jelent, ha valódi lépések nem történnek. Ez pedig szerinte azt jelenti, hogy a kormánynak olyan lépéseket is meg kell tennie, amiket nem szeretne.

Richard Bruton, a klímaváltozás kérdéseivel foglalkozó ír miniszter a parlamentben kijelentette, hogy a klímaváltozást jogosan nevezik sokan az emberiség legsúlyosabb problémájának.

Hamarosan elérjük azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút a klíma romlásában. A cselekvést szerte a világon tüntető diákok is sürgetik, akik a legnagyobb kárvallottjai lesznek a cselekvés hiányának” – tette hozzá a miniszter.  Az ír kormányzati célokban eddig az szerepelt, hogy az 1990-es értékhez képest 2050-re legalább 80 százalékkal kell csökkenteni a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátását. (BBC/MTI)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás