A rovat kizárólagos támogatója

Elege lett abból, hogy Emmanuel Macron francia államfő nem törődik az állatok jogaival. A 83 éves Brigitte Bardot most megjelent “A harc könnyei” c. köny­vében ír erről. A mű az állatokért kifejtett munkásságáról szól, de a társadalomról és a kormányzásról is kifejti a véleményét. A balett-táncosból lett filmsztár negyvenöt éve az állatvédelemnek él.

Brigitte Bardot 1952-ben a Le Trou normand című filmben tűnt fel először, mint az áskálódó Augustine nagynéni lánya. Luxusban nőtt fel az Eiffel-torony árnyékában, családja hétszobás lakásában. Szüleit magáznia kellett, és Borisz Knyazevtől vett balettórákat – a pletykák szerint még Crocus nevű macskájuk is olyan nagypolgári volt, hogy nem fanyalodott volna rá a kalitkában tartott madarakra. A jól nevelt lány aztán egy nap hátat fordított mindennek.

Alig tizenhat évesen tűnt fel az Elle magazin címlapján, a fotó pedig az akkoriban divatba jövő jeune fille, azaz a csinosan öltözködő „fiatal lány” trend mérföldköve lett Franciaországban. Roger Vadim filmrendező is így fedezte fel. A szülők el akarták tőle tiltani Brigitte-et, ám a lány bedugta a sütőbe a fejét: ha nem engedik hozzámenni választottjához, akkor megöli magát. Elérte, amit akart: 1952 decemberében összeházasodtak Vadimmal, akit aztán még három férj, több öngyilkossági kísérlet és a szóbeszéd szerint több mint száz szerető követett – nők és férfiak egyaránt.

A hatvanas évek nemzetközi ikonja lett: szépsége egyedi stílussal és érzékiséggel párosult, miközben úgy viselkedett, akár egy férfi. Egyszerre vadász és préda, ahogy Simone de Beauvoir írta róla. A szeretőiket szeszélyesen cserélgető nőket azelőtt leringyózták, Bardot után viszont egyszerűen felszabadultnak látták. Az abszolút szabadságot képviselte, el tudta dobni a konvenciókat, és úgy élt, úgy öltözött, ahogy akart. A holly­woodi színésznőkkel ellentétben, akik a szabályok szerint játszottak, Bardot meghozta a sajátjait. Ez a provokatív magatartás vonzotta a nőket, hasonlítani akartak rá, és persze vonzotta a férfiakat, akik csak őt akarták.

John Lennonnak hatalmas posztere volt róla a hálószobája plafonján, Serge Gainsbourg dalt írt neki, miután szakítottak, Charles de Gaulle pedig kijelentette, hogy Bardot ugyanolyan fontos francia exporttermék, mint a Renault.

„Különösebben nem érdekel a mozi. Utáltam, amikor belekezdtem, és még most sem élvezem” – mondta karrierje csúcsán. Saját véleménye szerint szerint pocsék színésznőként indult, az is maradt. A filmezést 1973-ban, negyvenedik születésnapja előtt hagyta abba, úgy érezte, akkor még méltósággal tud kiszállni.

„Nagyon gazdag, gyönyörű, imádott, híres voltam. És nagyon boldogtalan” – mondta egyszer visszatekintve pályafutására. Visszavonulásakor úgy fogalmazott, hogy a szépségét és a fiatalságát férfiaknak adta, a bölcsességét és a tapasztalatát az állatoknak fogja adni, hiszen az állatokban sosem csalódott, és ugyanúgy prédák, mint ő volt.

Azóta az állatvédelem ügyének szenteli magát, publikál, konferenciákat és tüntetéseket szervez. Több mint 30 millió forintnyi adománnyal támogatta a bukaresti kóbor kutyák ivartalanítását, felszólalt a fókák, delfinek, lovak, tigrisek és orrszarvúk legyilkolása ellen. Évtizedek óta vegetáriánus. Nagy csatákat nyert; 1962-ben Franciaországban elsőként emelte fel a szavát a vágóhídi kegyetlen bánásmód ellen. Sikerült elérnie, hogy levágásuk előtt elektromos pisztollyal kábítsák el a szarvasmarhákat. A fókakölykök irtása ellen tiltakozva is kampányba kezdett, elérte, hogy betiltsák a fókaborjúbőr kereskedelmét.

1986-ban létrehozta a Brigitte Bardot Állatvédő Alapítványt. Vagyontárgyait és ruháit bocsátotta árverésre, s közel hárommillió frankot gyűjtött össze, hogy fenn is tudja tartani. Az alapítvány székhelyét Saint-Tropez-ból áttette Párizsba, majd birtokát, La Madrague-ot az alapítványnak ajándékozta, hogy tőkét emelhessen. Az alapítvány honlapjához kapcsolódó internetes boltban bárki rendelhet ajándéktárgyakat a pólótól a nyakörvön át a képeslapig, ezzel is támogatva az állatvédelmet.

Brigitte Bardot nyilvánosan megtámadta Sophia Lorent, amiért az Annabella céggel egymillió dolláros szerződést kötött szőrmebundák reklámozására. Bardot nyílt levelében emlékeztette Lorent, hogy állati hullák sokaságát viseli magán, ha bundában jár. Akcióját Európa-szerte tüntetések követték a prémes állatok megóvása érdekében. Az óceánok élővilágának legádázabb védelmezője, a Sea Shepherd japán bálnavadászokat üldöző hajóinak egyikét Brigitte Bardot-ról nevezte el, aki segített a környezetvédő szervezetnek megvásárolni a harmincöt méteres trimaránt.

Az egykori szexszimbólum jelenlegi férje a szélsőjobboldali Nemzeti Fronthoz kötődő Bernard d’Ormale. Bardot-tól sem állnak távol a szélsőséges megnyilvánulások: „A hazámat, Franciaországot elárasztják a külföldiek, főleg a muszlimok” – írta egy nyílt levelében, mely után gyűlöletkeltésért komoly pénzbüntetésre ítélték. Felszólalt a vegyes házasság, a szélkakas-politikusok és a semmirevaló modern művészet ellen, 2003-ban Kiáltás a csendben címmel könyvet írt Franciaország iszlamizálódásáról, melyben „földalatti, veszélyes, kezelhetetlen beszivárgásnak” nevezte a bevándorlást. Egy évtizede nyílt levelet írt az amerikai Republikánus Párt alelnökjelöltjének, az elejtett állatokkal és fegyverekkel is előszeretettel pózoló Sarah Palinnek, melyben a női nem szégyeneként jellemezte a politikust.

A korát nem tagadja le, ebben is szembemegy az elvárásokkal. Tavaly a nyolcvanéves Jane ­Fonda élénk rózsaszín estélyiben és kislányos szőke frufruval jelent meg egy díjátadón.
Gina Lollobri­gida a felismerhetetlenségig átszabva, púposan és felcicomázva, örök dívaként ünnepeltette magát kilencvenedik születésnapján, Faye Dunaway arca pedig már olyannyira a fülére van vasalva, hogy félő, a bőrét átszúrja az arccsontja.

Miközben pedig Sophia Loren felé huszonéves olasz macsók szaladnak a toszkán gyümölcsfák között a Dolce & Gabbana reklámfilmjében, és a Bardot-val egyidős, egykori olasz szexszimbólum pár éve neglizsében pózolt a Pirelli-na ptárban, ugyanabban az évben Brigitte Bardot-t egy Nicolas Sarkozyvel való találkozóra menet kapták lencsevégre, ahol a kanadai fókák elleni kegyetlen bánásmódról beszélgetett a volt elnökkel.

Bicegve jár az ízületi gyulladástól, azonban esze ágában sincs panaszkodni. Elutasítja a megszállott sportolást és a kozmetikai beavatkozásokat, pontosan úgy néz ki, ahogy egy nyolcvanhárom éves hölgy. És ahogy már tizenkilenc évesen a cannes-i tengerparton egy szál bikiniben, ma is a természetességében hordozza erejét és báját. Ráncosan, szélfútta, ősz hajjal- írta a Magyaridők.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás