Hirdetés
Forrás: figyelo.hu

Felhívást intézett a kormányhoz annak az energetikai vállalatnak a vezetője, amelyik szeretné felépíteni az új brit atomerőművet a Somerset-i Hinkley Point térségében. Az Orbán-kormány erre az erőműre hivatkozik Paks 2 kapcsán.

Vincent de Rivaz arra kéri a brit kormányt, hagyja jóvá a beruházást. A francia energetikai óriás-vállalat, az EDF igazgatósága július végén a 18 milliárd angol font értékű atomerőmű megépítése mellett szavazott. A brit kormány azonban nem sokkal Theresa May miniszterelnöki kinevezését követően elhalasztotta a végső döntést és közölte: az erőmű megépítése mellett-és ellen szóló érvek vizsgálata még zajlik. A végső döntés megszületése heteken belül várható.
Az EDF vezérigazgatója, Vincent de Rivaz a nyilvánosság előtt próbált meg nyomást gyakorolni a szabadságáról hamarosan visszatérő új miniszterelnökre és meggyőzni őt a projekt célszerűségéről. A Sunday Telegraph brit lapban megjelent írásában a vezérigazgató azzal vádolja a projekt bírálóit, hogy „figyelmen kívül hagyják a beruházás kedvező hatásait”.

’Élénk bekapcsolódási szándék’

Vincent de Rivaz cikkében leszögezte: „a Hinkley Point megvalósításának tartós hatása lesz az ipari kapacitásokra. Több ezer munkahelyet teremt és több száz szakember oktatására ad lehetőséget. Az erőmű építése során több milliárd angol fontot ruháznak be Dél-Nyugat Angliában, több tucat vállalat és a helyi munkaerő áll készen, hogy megvalósítsa ezt a projektet. Nagy érdeklődéssel figyelik az előkészületeket és alig várják, hogy bekapcsolódhassanak a munkába.

A projekt ellenfelei hosszú oldalakat írtak és órákat beszéltek a lehetséges hátrányokról. Néhány kritikus azonban elvész a részletekben, túllép a beruházás szükségességét alátámasztó, alapvető és változatlan tényeken és figyelmen kívül hagyja a program kedvező hatásait és fontosságát Nagy-Britannia számára, írta a vezérigazgató. A figyelő szerint  francia részről jól ismerik a beruházás egy részét finanszírozó, állami tulajdonú kínai atomenergetikai vállalatot, a CGN-t és bizalommal vannak iránta. Az erőmű informatikai rendszerét Vincent de Rivaz biztonságosnak tartja, mert az a külső hálózatoktól és az internettől elszigetelten működik majd.

A brit Hinkley Point C látványterve, egyelőre bizonytalan a beruházás megvalósulása

A brit Hinkley Point C látványterve, egyelőre bizonytalan a beruházás megvalósulása
 

Az EU-nak nem kell az atom – csak Orbánnak

Az EU-nak nem kell az atom - csak Orbánnak

Egyetlen „sínen lévő” atomerőmű-építési projekt sem maradt az EU-ban, miután a brit Hinkley Point C építői bejelentették: bizonytalan ideig elhalasztják a beruházás elkezdését. Parkolópályán a nyugati atomprojektek.

A kivétel helyett immár szabálynak tekinthető idő- és költségtúllépések önmagukban is komoly problémát jeleznek, a helyzet azonban súlyosabb: szakértők szerint az európai nukleáris ipar túlélése a tét.

Amikor a paksi bővítésről az első szerződéseket aláírták, a magyar kormány még a finn példára hivatkozott, mára azonban a Fennovoima projekt jövője erősen bizonytalanná vált: a Fortum energiaszolgáltató kilépésével szinte az összes jelentős piaci szereplő visszalépett a beruházástól, és már csak az orosz Roszatom (amely befektető és szállító is egyben) tart ki a kezdeti elképzelések mellett.

Franciaországban a Flamanville projekt jutott hasonló sorsra, elsősorban a költségek elszállása, az ismétlődő csúszások, illetve a francia nukleáris holding, az Areva pénzügyi ellehetetlenülése miatt.

Az Orbán-kabinet az utóbbi hónapokban a finn vagy a francia példa helyett már a brit Hinkley Point C-t emlegette követendő modellként: ott a kormány eleve beismerte, hogy a készülő erőművet nem lehet fölépíteni jelentős állami támogatás nélkül, ám a kiemelt áramárat, vagyis a jelenlegi piaci árak kétszeresét rögzítő kormányzati áramfelvásárlási garanciát az első körben sikerült elfogadtatni a hasonló dotációkat az uniós jog alapján ellenző Európai Bizottsággal. Csakhogy az EU-szerte vitatott döntést a régóta atomellenes osztrák kormány megtámadta az Európai Bíróság előtt. Közben azt is egyértelműen jelezte, hogy ugyanígy tesz, ha a Bizottság esetleg a paksi bővítés állami támogatására is rábólint.

Kapcsolódó anyagok:

Kína menti meg a necces brit atomerőművet

Az EU-nak nem kell az atom – csak Orbánnak

Hinkley Point a nukleáris anti rezsicsökkentés brit paksa

A Hinkley Point dominó és a Paks 2 bukta

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás