Hirdetés

Baleset történt a Szentpétervár melletti Leningrád 2 atomerőműben, amely a Paks II.-nél is alkalmazandó új orosz erőműtípus modellpéldánya. A nemzetközi sajtó szerint az erőmű 1. blokkjában a turbina sérült meg, károsodtak a turbinalapátok, egyes források szerint meg is semmisült a berendezés, a nukleáris létesítményt ezért le kellett állítani.

A Roszatom szerint nukleáris szennyezés nem történt, a baleset okairól ugyanakkor nem számoltak be.
A baleset komoly fejfájást okozhat a Roszatomnak, amely ezzel a 3+ generációs erőműtípussal szeretne meghatározó szereplővé válni a globális nukleáris piacon, most azonban a konstrukció megbízhatósága és biztonságossága is kérdésessé vált. Az ukrajnai orosz agresszió nyomán felmerülő biztonságpolitikai aggályok már több potenciális vevőt elbizonytalanítottak, a technológia megbízhatóságával kapcsolatos kételyek pedig tovább csökkenthetik az érdeklődést.

Jóllehet Paksra a turbinákat nem az orosz fél, hanem a GE-Alstom szállítaná, a baleset tovább csökkenti a Roszatom technológiája, üzemi kultúrája és szakmai felkészültsége iránti bizalmat. Amit a cég Paks II. illetve a finn Hanhikivi erőmű tervezése és engedélyezése körüli szerencsétlenkedése, a Leningrád 2 építése során feltárt ijesztő szabálytalanságok és hanyagság vagy a belorusz asztraveci erőmű építését övező sorozatos balesetek már amúgy is a mélybe taszítottak.
A Párbeszéd – Zöldek szerint Paks II. minden szempontból elhibázott elképzelés, és a kormánynak azonnali hatállyal ki kell lépnie a projektből, amelynek lehetetlenségére épp a napokban figyelmeztette a magyar kormányt az EU energiaügyi biztosa, Kadri Simson is.


Az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom szerint nem világos, hogy mi okozta a turbinalapátok törését, ami miatt vasárnap le kellett állni a Szentpétervártól nyugatra lévő Leningrádi Atomerőmű egyik blokkjának.  Alekszandr Sutikov, a Roszenergoatom vezetője azt mondta, vizsgálják az „új jelenséget”, és december 22-ig be kell fejezni a javítást.

Az egység, ahol a probléma előfordult, 2018-ban épült egy újgenerációs VVER 1200-as nyomás alatti vizes reaktorral. Ilyen típusú blokkokat épít Oroszország a törökországi Akkuyu atomerőműben, és a tervek szerint a magyarországi Paks 2 atomerőműben is, de Oroszország már szállított ilyet Fehéroroszországnak is.

Sutikov szerint a meghibásodott lapátok egy 1200 megawattos nagy sebességű gőzturbina részei voltak. A turbinákat Alekszej Mordasov üzletember Power Machines nevű cége gyártja. A cég szerint ilyen turbinák 2016 óta négy erőgépen működtek probléma nélkül, de minden lépést megtesznek az érintett egység mielőbbi újraindítása érdekében, és együttműködnek az üzem szakembereivel az okok kivizsgálása és a hibák azonosítása érdekében.
A Reuters szerint a Roszatom, a Roszenergoatom anyavállalata elmondta, hogy hasonló turbinamodellek működnek a Leningrádi Atomerőmű másik egységében és a dél-voronyezsi régióban. A cég közölte, hogy minden hibát kivizsgál és kijavít.

„Mivel a turbinák nem részei az erőmű »nukleáris szigetének«, meghibásodásuk nincs hatással a nukleáris biztonságra, mivel az összes reaktorberendezés rendeltetésszerűen működik” – áll a közleményben. (Via 444)

Nyitókép: Leningrád2 atomerőmű VVER 1200 Fotó: Danichev Alexey SPUTNIK / AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás