Hirdetés

Föld élő rendszereinek állapota kulcskérdés az emberiség fennmaradása szempontjából. Egyes kutatók szerint a biológiai sokféleség csökkenését úgy lehet megállatani, ha meghatározzuk bolygónk bioszférája által nyúltott “ökoszisztéma-szolgáltatások” pénzbeni értékét, mert akkor látható lesz, hogy ez többet jelent, mint a közvetlen befektetés hozama.

De mik pontosan ezek az “ökoszisztéma-szolgáltatások”, amelyeket a bolygónk bioszférájától kapunk?
Mi az a szövevényes viszonyrendszer, amit megpróbálunk pénzben kifejezni, amikor számításokat szeretnénk végezni arra vonatkozóan, hogy mennyi pénztőkével (volna) helyettesíthető egy-egy természeti érték?
Egyáltalán: van-e értelme "ökoszisztéma szolgáltatásokról", "természeti tőkéről" beszélni?
Ki lehet-e fejezni pénzben a Természet, az ökológiai folyamatok, a biológiai sokféleség valódi értékét?
Be szabad-e egyáltalán árazni a természetet?

Vida Gábor Széchenyi-díjas magyar biológus, genetikus, ökológus, egyetemi tanár előadása az Magyar Természetvédők Szövetsége és a HAND Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség által közösen szervezett képzésén.   

 

A globális pénzrendszer totális fenntarthatatlansága – Gyulai Iván előadása

 Hogyan fosztanak ki minket, a harmadik világot és a természetet a pénzünkön keresztül? Miként növeli a jövedelmi egyenlőtlenségeket a kamatos kamatra alapuló pénzrendszer? A globális pénzrendszer szerepe a növekedési kényszerben és a környezeti válságban.

 

Videófelvétel és utómunka: http://infocracy.hu/

Még több előadás itt >>>

Kapcsolódó anyagok:

Fogyasztási cikkek: hosszú az út a fenntarthatóságig

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás