Hirdetés

Nepálban 2009 óta több mint másfélszeresére nőtt a vadon élő tigrisek száma, amely óriási siker a fokozottan veszélyeztetett faj megóvásáért folytatott harcban. Az eredményre a WWF kutatásából derült fény, és remek bizonyítéka a természetvédő szervezet Tigrisvédelmi Programjának sikerességére.

Példa nélküli eredménnyel ünnepelhetjük július 29-ét, a Tigrisek Nemzetközi Napját!

Július 29-ét, a Tigrisek Nemzetközi Napját a 2010-ben Szentpéterváron megtartott Tigris Csúcstalálkozón jelölték ki, és idén már harmadik alkalommal rendezték meg. Számos országban igazi esemény ez a nap, ünnepségekkel, fesztiválokkal köszöntik a csíkos nagymacskákat. A 2010-es csúcstalálkozó másik kulcsfontosságú része a TX2 kampány elindítása volt, amelyben célul tűzték ki, hogy 2022-re megduplázzák a vadon élő tigrisek számát, amely így elérné a 6000 példányt. A kampány egyik eleme, hogy előre meghatározott időközönként felmérik a vadon élő egyedek létszámát, ezzel ellenőrizve a természetvédelmi lépések hatékonyságát. Az első eredmények szerencsére több mint bíztatóak.

„Nepálban most fejeződött be a tigrisek számbavétele, és fantasztikus eredményről számolhatunk be. 2009 óta 63%-al, azaz 1981 egyedre nőtt az országban vadon élő tigrisek száma. Ez az eredmény több szempontból is örömre ad okot. Rendkívüli, hogy ilyen mértékben nő a tigrisek száma, ami azt is jelenti, hogy az általuk lakott élőhelyek is egészségesebbek, hiszen a csúcsragadozók jelenléte elengedhetetlen a jól működő ökoszisztémához. Bebizonyosodott, hogy a mai technikai eszközökkel minden korábbinál precízebben mérhető fel és követhető nyomon a tigrisek állománya. Fontos továbbá, hogy a populáció növekedése egyértelmű jele a tigrisek védelmére tett intézkedések hatékonyságának. A kutatás egyértelműen jelzi, hogy a 13 tigrisek által lakott ország kormányai, helyi civil szervezetek és a Világ Természeti Alap (WWF)  összefogása eddig eredményesnek bizonyult, és ténylegesen megtettük az első lépéseket a tigrisek megmentésének érdekében.” – mondta el Mike Baltzer, a WWF „Életet a Tigriseknek” elnevezésű programjának vezetője.

csíkos csoda csíkos csoda

A WWF évtizedek óta foglalkozik a tigrisek megmentésével. A terepen a helyi vadőröket továbbképezve igyekszenek hatékonyan felvértezni őket az orvvadászokkal vívott küzdelemre, a döntéshozókkal nap mint nap tárgyalva igyekeznek a természetvédelmi szempontokat érvényesíteni, számtalan petíciót és akciót szerveztek, amelyekkel felhívják a figyelmet a tigriseket fenyegető veszélyekre, és folyamatosan támogatást gyűjtenek a frontvonalban értük harcolók számára. 

A WWF Tigrisvédelmi Programját bárki támogathatja azzal, ha örökbefogad egy tigrist.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás