Hirdetés

Az új villamosenergia-termelési kapacitások 84,3 %-a megújuló energiaforrásokból ered az Amerikai Egyesült Államokban, az idei első negyedévben. A nap és a szél együtt mintegy 81 százalékot “termelt”.

Az USA villamosenergia kapacitásjelentését rendszeresen ízekre szedő Cleantechnica állt elő azzal a meglehetősen érdekes jelentéssel, mely szerint az idei évben beépített, új áramtermelő kapacitásokból a Q1-ben az látszik, hogy lényegében mindent vitt a napenergia.

Az persze nem meglepő, hogy atomerőmű nem épült az USA-ban, és az se nagyon, hogy szénerőmű se. Az már inkább, hogy új geotermikus és a biomassza erőmű se került (e rövid időszak alatt legalábbis) az amerikaiak célkeresztjébe, s hogy a zaljó palagázforradalom ellenére még gáz is meglehetősen visszafogottan "muzsikált".

Az alábbi táblázatból kiovasható adatok szerint visztont csak márciusban 230 MW napenergia-plusz került a rendszerbe (lásd: első oszlop – "Mar. Capacity Added"), és ez az idei szummában már 690 MW-ot mutat (2. oszlop – 2015 YTD Capacity Added). Ez utóbbi adattal pedig a napenergia iránti fogékonyság meghaladja a szélenergiáét is (mely "csak" +647 MW-ot mutat).

Fotó: Cleantechnica

A táblázatból az is látható – természetesen -, hogy az amerikai energietikai összkép kapacitás szempontjából jelenleg hogyan mutat (lásd: 3. oszlop – Total Capacity). Ez alapján elmondható, hogy a nap-, de még a szélenergia is eltörpül a már beépített szén-, illetve a gázerőművi kapacitások mellett, de az is, hogy az USA – bármennyire nem írta alá a kiotói egyezményt, és bármennyire is tekinthető továbbra is a világ egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátójának, a villamos energia rendszerében összességében már 17,6 százalékban megújuló energiát használ (lásd: utolsó oszlop – Total). És ebből már 5,6 százalékot ad a szél, közel 1 százalékot pedig a Napból nyert energiából teszik hozzá.

Csak összehasonlításként: Magyarországon jelenleg mintegy 70 MW napenergia és 329 MW szélenergia dolgozik a villamos energia rendszerben-írta a hvg.hu.

Mutyit sodor a szél

Mutyit sodor a szél

Látszólag érthetetlen, miért megy szembe Orbán Viktor a megújuló energiát egyre jobban hasznosító világméretű tendenciával, és miért ragaszkodik az atomerőmű-bővítéshez vagy a gázvezeték-építéshez. Egy maffiaállam szempontjából rendkívül előnytelen üzlet a megújuló energia termelése.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás