Hirdetés

Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy ideiglenesen felfüggeszti a tengerfenékről történő fémkitermelésre vonatkozó kitermelési engedélyek támogatását vagy szponzorálását, amíg nem áll rendelkezésre elegendő tudományos bizonyíték az ökoszisztémákra gyakorolt hatások megértéséhez.
Ezt megelőzően a múlt hónapban tudósok tucatjai figyelmeztették Rishi Sunak miniszterelnököt, hogy a tengerfenék ipari méretű kitermelésének engedélyezése súlyos következményekkel járhat mind a tengeri élővilágra, mind az óceán szén-dioxid-elnyelő képességére nézve.

Az Egyesült Királyság eddig nem támogatta a mélytengeri bányászatra vonatkozó moratóriumot. A mostani szemléletváltással csatlakozott ahhoz a legalább 20 országhoz – ide tartozik többek között Brazília, Franciaország, Németország, Svédország és Kanada – amelyek a kitermelési engedélyek támogatásának szüneteltetését követelik, legalábbis addig, amíg a tengerfenék kitermelésének környezeti hatásait jobban meg nem ismerik.
Még az olyan autógyártók, mint a BMW és a Volvo, valamint az akkumulátorokat gyártó Samsung is ígéretet tettek arra, hogy nem használnak mélytengeri ásványi anyagokat a járműveikben.

A theguardian szerint hétfőn újabb tárgyalások kezdődnek a Nemzetközi Tengerfenék Hatóságnál (ISA), amely egy kvázi ENSZ-szervezet, amelynek feladata az iparág szabályozása a nemzetközi vizeken. A testület júliusban ülésezett, de nem született döntés arról, hogy engedélyezzék-e a kitermelést.

A bányavállalatok szerint az ásványi anyagok, köztük a réz, a nikkel és a kobalt kitermelése a szárazföld helyett az óceánból olcsóbb és kevésbé környezetkárosító.
A tudósok és környezetvédelmi csoportok ezzel szemben azt állítják, hogy a világ mélytengerének kevesebb mint 1%-át kutatták fel, és arra figyelmeztetnek, hogy a mélytengeri bányászat zajjal, fénnyel és fojtogató porviharokkal járhat.

Júniusban az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének tagjai aggodalmukat fejezték ki az üzemanyagok kiömlése és a bányászat során használt egyéb vegyi anyagok miatt is.

Kapcsolódó anyagok:

A bolygógyilkos mélytengeri bányászat

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás