Hirdetés
greenfo/MTI/HVG

Július 7-én kezdődik a fővárosi 1-es villamos egy részének felújítása, a munkát két szakaszban végzik el a nyári szünetben. Újabb pótlóbuszokra lesz szükség. lesznek olyan nyári napok, amikor a 3-as metrót ,valamint egy jelentős szakaszon az 1-es és a 4-es, 6-os villamosokat is buszokkal pótolják.

Július 7-től, szombattól a nyári iskolai szünet végéig tartó időszakban felújítják az 1-es villamos Mester utca és Népliget közötti szakaszát, valamint a Hős utca környéki részt – közölte tegnap a BKK. A vonalnak ezen a részén korábban csak a megállókat építették át, illetve a Kőbányai útnál nyúltak hozzá a vágányokhoz. A mostani felújítás első, várhatóan háromhetes időszakában az 1-es villamos a Fehérvári út/Etele út felől a Közvágóhídig, a Bécsi út/Vörösvári út felől pedig a Puskás Ferenc Stadionig közlekedik. A kimaradó szakaszon járnak majd pótlóbuszok.

A második, augusztus végéig tartó időszakban Óbuda felől már a Népligetig járnak majd a villamosok, míg Dél-Buda felől továbbra is a Közvágóhídig lehet villamossal menni. Ebben az időszakban a 103-as busz a Népligetig viszi az utasokat.

Az Infopark és környéke jobb kiszolgálása érdekében a 153-as busz útvonalát a villamospótlás teljes idejére meghosszabbítják a Népligetig. A forgalomkorlátozáshoz kapcsolódva MOL Bubi gyűjtőállomást helyeznek ki a Népligetnél. A Dél-Budán utazóknak érdemes lesz az M4-es metrót igénybe venni, amely a korlátozás teljes ideje alatt a szokásosnál sűrűbben közlekedik majd. Az autósok a felújítás ideje alatt sávlezárásokra számíthatnak a Könyves Kálmán körúton.

A BKK indoklása szerint az 1-es villamos 2013-as, 2014-es felújításakor a Könyves Kálmán körúti szakaszon csak a megállóhelyeket korszerűsítették, és ennek „kivitelezése közben derült fény azokra a korábban nem látható műszaki körülményekre”, amelyek a mostani felújítást indokolják. A Népliget és a Mester utca közötti szakaszon a villamossínek cseréjén kívül megerősítik a földműveket és a sínágyazatot, valamint felújítják a vágányokat keresztező útátjárókat. A Hős utcánál is felújítják a villamosvágányt és az útátjárókat.

A munkaterületek mellett a pótlóbuszok akadálytalan haladását forgalomtechnikai beavatkozások segítik a Hungária körút–Könyves Kálmán körút útvonalon, az autósoknak kevesebb hely jut majd – hívták fel a figyelmet.

Közlekedő Tömeg Egyesület: Túl sok lesz már a pótlás, inkább hétvégén is járjon a 3-as metró

A Közlekedő Tömeg Egyesület szerint idén nyáron a 3-as metró mellett az 1-es és a 4-es, 6-os villamosok több szakaszának halaszthatatlan felújítását is elvégzik, a pótlóbuszok azonban jelentős időveszteséget okoznak az utazóközönségnek. Ezért elengedhetetlennek tartják, hogy a 3-as metró július 7-étől hétvégenként is közlekedjen Kőbánya-Kispest és a Lehel tér között, egész nyáron. A BKV által kiadott jegyzőkönyvek alapján a teherszállító vonatok a hétvégi lezárások idején mindössze néhány órára veszik igénybe a metróalagutakat, tehát hatékonyabb szervezéssel a teljes hétvégére történő lezárás mellőzhető – vélik.

Ha lenne 3-as metró hétvégenként, a vonalon felére csökkenne az utazási idő, és a metróval kényelmesen elkerülhető lenne a 4-es, 6-os villamosok jelenleg lezárt szakasza. Forgalomszervezési szempontból is előnyös lenne ez a megoldás: kevesebb buszra, kevesebb buszvezetőre lenne szükség. Az egyesület hétfőn levélben fordult a főpolgármesterhez, és arra kérték: intézkedjen az M3-as metró hétvégi közlekedéséről-írta a HVG.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás