Hirdetés
greenfo/MTI

Pénteken a Főpolgármesteri Hivatal szabálytalanul hirdette meg, ma viszont feleslegessé vált a szálló por miatt elrendelt szmogriasztás. Debrecenben, Várpalotán, Miskolcon és Nyíregyházán elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát.

Debrecenben elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát; miután a szálló por koncentrációja csütörtökön és pénteken a város két mérőállomásán is meghaladta a riasztási küszöbértéket, korlátozásokat vezettek be. Mivel az időjárási helyzetben jelentős változás nem várható, Debrecenben ma reggeltől tilos a nyílt téri égetés és a fekete színű környezetvédelmi plakettel rendelkező gépjárművek nem hajthatnak a nagykörúton belülre. A polgármesteri hivatal felkérte a lakosságot, hogy használják a tömegközlekedési járműveket, s azokban az útkereszteződésekben, amelyekben a jelzőlámpákon visszaszámláló van, a várakozás idejére állítsák le a gépjárművek motorját. Kérték továbbá, hogy a szilárdtüzelésű berendezések helyett a gáztüzelést részesítsék előnyben fűtéskor.

Miskolcon elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát ma a levegő minőségének romlása miatt a város polgármestere. A szálló por (PM10) koncentrációja Miskolc két automata mérőállomásának, a Búza térinek és a Lavotta utcán üzemelőnek az adatai szerint november 3-án és 4-én meghaladta a riasztási küszöbértéket, ezért arra kérik a lakosságot, hogy Miskolc egész területén mérsékeljék a szén-, a fa- és az olajtüzelésű fűtőberendezések használatát, valamint függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket – ismertette a szóvivő.
Közlése szerint a légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében arra kérik az autósokat, hogy közlekedjenek villamossal, autóbusszal vagy gyalog. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központjának előrejelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megye térségében számottevő változás az időjárásban a következő napokban sem várható.

Mégsem lépett életbe ma hajnali hat órától a Tarlós István főpolgármester által elrendelt járműforgalmi korlátozás Budapesten. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye november 4-én hét mérőponton elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (köbméterenként 75 mikrogramm), ugyanakkor a riasztási küszöbértéket (köbméterenként 100 mikrogramm) egyik mérőponton sem lépte túl. Ma a meteorológiai előrejelzés szerint nem várható a levegő minőségének romlása. Tarlós István főpolgármester ezért a vonatkozó jogszabályok alapján megszüntette a riasztási fokozatot, egyidejűleg elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát. A riasztási fokozat és a riasztási fokozatban hozott intézkedések megszüntethetők, ha a szálló por koncentrációja valamennyi folyamatosan működő automata mérőállomáson, egy nap 24 órás átlagában nem lépi túl a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása.

Nyíregyházán a szálló por koncentrációja pénteken már hetedik napja haladta meg a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket. Riasztási fokozatot rendeltek el a szálló por koncentrációja miatt Várpalotán is. Számos más nagyvárosban a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben.

A meteorológiai előrejelzés szerint ma délelőtt északkeleten még erősen felhős idő várható, arrafelé kisebb eső is lehet, máshol kevés felhőre, sok napsütésre lehet számítani. A szél élénk, a Dunántúlon erős lesz, sőt a Kisalföldön viharos széllökések is várhatók, északkeleten viszont gyenge marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 13-18 Celsius-fok lesz, de a tartósabban ködös területeken alig haladja majd meg a 10 fokot.

Kapcsolódó anyagok:

Elnézte a szmogot Tarlós hivatala

Vidéken is szmog van, de nincs riadó

Több nagyvárosban tovább romlott a levegő

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás