Hirdetés

A Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) ajánlásokat dolgozott ki a fenntartható vállalati működés elősegítésére, az erről szóló dokumentumot tegnap mutatták be és írták alá Budapesten.

A BCSDH ajánlásait 45 olyan cég képviselője írta alá, amelyek tavalyi összesített árbevétele a magyar bruttó hazai termék (GDP) 20 százalékát adta. Áder János köztársasági elnök köszöntőt küldött az aláírás alkalmából; üzenetét Salgó István, a BCSDH elnöke olvasta fel. Az államfő – üzenete szerint – örömmel fogadta az ajánlások kidolgozását, mert ez szerinte hasznos kezdeményezés, fontos lépés a magyarországi üzleti kultúra fejlesztésében. Kiemelte: amikor a környezetvédelemről, a természeti erőforrások megőrzéséről, a fenntarthatóságról beszélünk, akkor nem csupán saját életünkről van szó, hanem sokkal többről, a jövőben születendők életéről is.
Áder János üzenetében kifejtette: most derül ki, hogy egész emberi civilizációnk érdekében meg tudunk-e változni, vagy marad a rövidlátás, a pazarlás, a felélés világa. A köztársasági elnök hozzáfűzte: fontos, hogy az üzleti kultúrában teret nyerjen a fenntarthatóság iránti felelősség, és ezen szempont figyelembe vétele a partnerek kiválasztásánál.

"A fenntarthatóság megteremtése nem kis feladat, de bízom abban, hogy az önök által létrehozott tanács tevékenysége érdemben elősegíti majd a vállalati gondolkodás megújulását" – tolmácsolta Áder János üzenetét a BCSDH elnöke.
Salgó István hangsúlyozta, hogy a hétpontos ajánlást a vállalatok dolgozták ki szintén vállalatok számára, mégsem "belterjes" ez a kör, szeretnék, ha minél többen csatlakoznának, másrészt az ajánlásokkal kívülre is azt üzenik a csatlakozó cégek, hogy készek ezen elvek betartására.

A vállalati fenntarthatóság komplex értelmezése című, vezetőknek készült ajánlás szerint az aláíró cégek vezetése elkötelezett az iránt, hogy üzleti stratégiáját hosszú távú, értékteremtő gazdasági, környezeti és társadalmi szempontok integrálásával alakítja ki, és biztosítja az ennek végrehajtásához szükséges erőforrásokat, valamint hogy külön vezető felel a fenntarthatósági teljesítményért.
Az ajánlások között szerepel, hogy a vállalat jogszerűen és tisztességesen működjön, valamint tekintse alapértéknek az emberi élet és biztonság védelmét, az egészséges környezethez való jogot és az egyenlő bánásmódot. A cégek tevékenységükről, annak gazdasági, társadalmi és környezeti hatásairól folyamatosan gyűjtsenek megbízható információkat, és ezeket tegyék elérhetővé.
Az MTVA mellett az alapító aláírók között van az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt., az Állami Autópálya Kezelő Zrt., az E.On Hungária, a Grundfos Magyarország, a Holcim Hungária, az ING Magyarország, a KPMG, a Mol, a Siemens, az Unilever, és a Telenor Magyarország.

A vállalati fenntarthatóság komplex értelmezése (610 KB word)
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás