Hirdetés

Jean-Michel Cousteau francia óceánkutató azt kéri Vlagyimir Putyin elnöktől, hogy engedjék végre szabadon az orosz Távol-Keleten felfedezett “cetbörtönben” fogva tartott fehér és kardszárnyú delfineket.  Vége a delfináriumoknak – betiltja a delfinek és a cápák fogva tartását Kanada a ‘Szabadítsátok Ki Willyt Törvény’ értelmében.Vlagyimir Putyin elnök február 22-én elrendelte, hogy az illetékes állami szervek dolgozzanak ki megoldást a problémára. A kiemelt bűnügyekben eljáró Nyomozó Bizottság (SZK) február végén a halászati szabályok megsértése címén büntetőeljárást indított a “cetbörtön” üzemeltetésével összefüggésbe hozott négy orosz cég ellen, mivel az orosz törvények értelmében a delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni.
A környezetvédelmi tárca és a Tengermellék hatósága közölte, hogy az állatokat rövid adaptációs program után visszaengedik természetes közegükbe. Állatvédők szerint ugyanakkor a cetek felkészítése nem kezdődött meg, mi több, a Szrednyaja-öbölbe gyerekcsoportokat kezdtek el utaztatni.

“Arra kérem önt, hogy hozzon végleges döntést az összes, a Szrednyaja-öbölben fogva tartott kardszárnyú és fehér delfin szabadon engedéséről és a hagyományos élőhelyeikre való visszatérítéséről, ahogy azt az orosz tudósokból és a mi nemzetközi csapatunkból álló konzílium optimális megoldásként javasolta” – idézte az Interfax hírügynökség Cousteau egy cetvédő honlapon megjelent új üzenetét.
Cousteau a kérést elküldte annak a holnapra kitűzött élő tévéműsornak a címére is, amelyben Putyin minden évben élőben szokott reagálni az országban felmerülő problémákra. Cousteau megismételte februárban tett felajánlását, hogy kész személyesen részt venni a tengeri emlősök szabadon bocsátásának előkészítésében.
A francia szakember az orosz környezetvédelmi tárca felkérésére áprilisban kezdett el közvetlenül is foglalkozni a tavaly Oroszország Távol-Kelet Tengermellék régiójában, a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja-öbölben felfedezett “cetbörtön” felszámolásának ügyével. Az ügy akkora felháborodást keltett Oroszországban és külföldön, hogy abba a Kreml is beavatkozott.

Az MTI szerint a “börtönben” talált 87 fehér és 11 kardszárnyú delfint külföldi – sajtójelentések szerint főképp kínai – delfináriumok számára fogták ki törvénysértő módon az Ohotszki-tengerből és tartották a szakemberek szerint elfogadhatatlan körülmények között.

Életbe lépett Kanadában a ‘Szabadítsátok Ki Willyt Törvény’.

A delfináriumoknak, óceanáriumoknak, valamint a delfin- és cápashowknak is befellegzik hamarosan Kanadában. A képviselőház június elején fogadta el a “Free Willy”, azaz “Szabadítsátok ki Willyt” néven emlegetett állatvédelmi törvényt, amely júliustól megtiltja a delfinek és a cápák befogását.

“Erkölcsi kötelességünknek érezzük, hogy ezeket az állatokat nálunk senki se tarthassa rabságban az emberek szórakoztatása és profitszerzés céljából” – jelentette ki Wilfred Moore, egykori szenátor, aki még 2015-ben benyújtotta a törvényt. Kanadában tehát a jövő hónaptól nagyon komoly büntetéssel néz szembe, aki delfineket vagy cápákat fog be: akár 40 millió forintnyi összegre is büntethetik. A törvény nem vonatkozik a jelenleg már fogva tartott, tehát a delfináriumokban, állatkertekben, akváriumokban élő állatokra.  Amíg ezek az állatok életben vannak, ezek a látványosságok is elérhetőek lesznek a kanadaiak számára. Új állatokat viszont már nem lehet befogni. Ha életmentő vagy gyógyítási céllal tartanak fogságban egy állatot, természetesen állatvédő szakemberek, orvosok, és csak a gyógyulás idejére, az továbbra is engedélyezett.

Elizabeth May, a kanadai Zöld Párt vezetője szerint “a kanadaiak egyértelműen kiálltak a törvény mellett. Véget akarnak vetni ennek a kegyetlen és állatellenes szórakozási formának.”  A törvény a Niagara vízesés melletti Marineland vidámparkot, illetve a Vancouver Aquariumot érinti a legérzékenyebben, de ők is fejet hajtottak a honatyák akarata előtt.

A delfináriumok, delfin- és cápashow-k ennél azért kíméletesebbek, és az egész világon nagyon népszerűek, igazi családi szórakozásnak számítanak. Ezen a videón egy ilyen showműsor részletei láthatók Spanyolországban, egész pontosan Ibizán. (via szmo)

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás