Hirdetés

Budapest önkormányzata Budaörssel együttműködésben 238 km csatormát építene, amelyre közel 20 000 lakást kötnének rá.

2009-es adatok szerint Budapesten a meglévő 889 757 lakás több mint 5%-a, azaz 46 178 csatornázatlan, ezekben a háztartásokban több mint 102 300 lakos él. Ez annak ellenére így van, hogy „a meglévő tisztító létesítmények és a nemrég átadott csepeli Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep együttes kapacitása elegendő lenne arra, hogy a teljes fővárost, sőt még az agglomeráció egyes településeit is kiszolgálja. A szennyvíz azonban a hiányzó csatornák és főművi rendszerek miatt nem jut el a tisztítókig. A környezetvédelmi szempontok sem elhanyagolhatóak: a nem megfelelő kivitelezésű, vagy elöregedett emésztők miatt a kommunális szennyvíz erősen szennyezi a talajt. A Budapest komplex integrált szennyvízelvezetése projekt épp ezeken a problémákon segít, a lakossági szennyvizeket a hiányzó csatornák megépítésével a csatornarendszeren keresztül eljuttatja a tisztítókba, amelyekből aztán majdhogynem ivóvíz minőségű víz távozik” áll a szennyvíztisztító telep munkatársai által kiadott hírlevélben.

A Budapest teljes körű csatornázása projekt (BTCS) 2004-ben indult el, és uniós támogatásokkal szeretné elérni céljait. A projekt a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében pályázott támogatásra. A BTCS pályázati anyagát a szabályozási környezet változásai miatt többször át kellett dolgozni, majd végül 2007 novemberében nyújtották be a pályázatot az első fordulóra. Ebben a körben még csak a projektötlet bírálata történt meg, a második fordulóban dől el a megvalósítás támogatása. A Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése Projekt (BKISZ) munkatársai 2011 decemberében benyújtották a pályázatukat a második fordulóra. Ennek a bírálata még nem történt meg.

Simon Annamária, a Fővárosi Önkormányzat és Bebesy László, a Főmterv tervezőiroda munkatársa kedden sajtótájékoztatón ismertették Budapest és Budaörs csatornázási terveit. Simon Annamária elmondása szerint az egyik cél, hogy 2015-re Budapest valamennyi összegyűjtött szennyvize biológiai tisztás után kerüljön a Dunába. A csatornázottság bővítése érdekében Budapest és Budaörs önkormányzati társulást alapítottak. A Főváros 16 kerületét érintő tervekre jelenleg 46 engedély megvan, és kettő még folyamatban van. Bebesy László elmondása szerint a projekt keretében Budapesten és Budaörsön összesen 238 kilométer szennyvízcsatorna épül meg, amely közel 20 ezer lakás rákötésével több, mint 41 ezer fővárosi lakos életminőségét javítja jelentősen. A csatornák mellett 15 új átemelő szivattyútelep építését is tervezik.
A fejlesztési projekt bruttó költségvetése 43,5 milliárd Ft. A megvalósításhoz a benyújtott pályázat alapján mintegy 26,5 milliárd forint Európai Uniós támogatás kerülhet megítélésre.

Simon Annamária és Bebesy LászlóSimon Annamária és Bebesy László
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás