Hirdetés

Bár korábban felmerült, hogy Paks II. államközi szerződéses konstrukcióját lemásolva Csehország is a Roszatommal építteti meg a tervezett új atomerőművi blokkjait, azóta nagyot változott a helyzet.

A Dukovany-ban működő atomerőmű új blokkjainak megépítésével kapcsolatos projektet kezelő cég – amely a többségében állami tulajdonú CEZ energetikai csoport része – három vállalattól kért részletes információkat, és ezek közt nincs orosz vagy kínai, csak amerikai, dél-koreai és francia. Erről kormányzati szinten született döntés, írja a lengyel money.pl. (Lengyelországban élénk figyelemmel kísérik Csehország atomenergetikai lépéseit, nemcsak a közelsége miatt, hanem azért is, mert a tervek szerint náluk is épül majd egy sor atomreaktor a következő években.)

Ahogy a CEZ szóvivője elmondta, az előminősítés során kért információk elsősorban a tulajdonosi szerkezetre, az állami kapcsolatokra, a kapcsolódó érdekeltségekre, a beszállítói láncokra vonatkoznak, továbbá az adott cég folyamatban lévő projektjeivel kapcsolatban felmerült problémákra és a technológiatranszferre.

A G7 gazdasági portál szerint vélhetően csak az októberi parlamenti választás után születik döntés arról, hogy ténylegesen mely vállalatokat hívnak majd meg a tenderre. A 12 milliárd euróra becsült összegű beruházáshoz a tervek szerint nem kapcsolódik majd államközi hitel.  Csehország atomenergetikai terveiről részletesen írt a G7 pár éve, amikor felmerült a paksi szerződéses konstrukció lemásolása.

Kapcsolódó anyagok:

Beintettek a csehek az orosz atomnak

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás