Hirdetés

Két csempészállatok kiszimatolására alkalmas kutya megvásárlását és kiképzését finanszírozza a Schönbrunni Állatkert, amely ily módon is igyekszik hozzájárulni a veszélyeztetett fajok védelméhez.

Mivel a védett állatok csempészete milliárdos üzlet és nagy veszélyt jelent a fajok sokszínűségére, a Schönbrunni Állatkert és az őt támogató civil szervezet úgy döntött, hogy két határőrkutya megvásárlását és kiképzését finanszírozza, ezzel is hozzájárulva a fajvédelemhez.

Lord, a rövidszőrű német vizsla az eisenstadti határőrség kötelékében a schwechati reptéren teljesít szolgálatot, míg a labrador retriever Reno nemrég kezdte meg a körülbelül két évig tartó tanulóéveit. Ennek során játékos formában tanítják meg például a kígyók és papagájok szagának felismerésére.

A fajvédő kutyák rendkívül hatékonyan dolgoznak: „rövid idő alatt rengeteg csomagot ellenőriznek anélkül, hogy egyenként ki kellene azokat nyitogatni” – mondja Regina Eitel kutyavezető. Ráadásul már nagyon kevés szagnyom is elég nekik. A nemrég 260. születésnapját ünneplő Schönbrunni Állatkert egyébként már évek óta támogatja szagmintákkal és élő hüllőkkel a kutyák kiképzését. Ezen kívül megtanítják a kutyák vezetőit, hogy miként bánjanak a nem ritkán veszélyes lefoglalt állatokkal, illetve sokszor be is fogadják a bőröndökből előkerülő csempészárut.

A Schönbrunni állatkert igazgatója Dagmar Schratter és a kutya vezetője Regina Eitel örül Lord ügyességénekA Schönbrunni állatkert igazgatója Dagmar Schratter és a kutya vezetője Regina Eitel örül Lord ügyességének

Az osztrák határőrség négy szolgálati kutyája az elmúlt 18 hónapban 51 csempészállatot szimatolt ki, köztük például 74 kekszesdobozokba és kókuszdió héjába rejtett papagájtojással. Ezeket lefoglalás után kikeltették az állatkertben, és 45 madarat sikeresen fel is neveltek a gondozók.

Fotó: Tiergarten Schönbrunn

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás