Hirdetés

A villamosenergia-hálózatra kapcsolódó akkumulátoros energiatároló rendszer a nap 24 órájában 60 háztartást képes ellátni árammal. A lítium-ion akkumulátorra alapozott energiatároló rendszert (BESS) Koppenhága Nordhavn kikötői kerületében beintegrálják a helyi villamosenergia-hálózatba.

Az ABB a rendszert a Radius DONG Energy villamosenergia-hálózati divíziója részére helyezte üzembe. Az intelligens megoldásokra épülő energetikai forradalom egyik meghatározó szereplőjének számító ABB úgy véli, hogy az energiatároló megoldások kulcsfontosságú szerepet játszanak a jövő villamos hálózataiban, és jelentősen hozzájárulnak a megújuló energiák hatékonyon felhasználásához.

” Az akkumulátoros tárolási rendszer jelentős alkotóeleme lesz annak az energiarendszernek, amelyben a megtermelt villamos energia nagyobb része nap- és szélerőművekből származik majd. Mivel a megújuló energia termelése kevésbe tervezhető előre, a tárolási rendszer kulcsfontosságú szerepet kap az energiaellátásban. Az ABB rugalmas és moduláris rendszere különböző célokra is alkalmas, így pl. lehetővé teszi a csúcsterhelések csökkentését és a hálózati frekvencia stabilitását. „Az akkumulátoros tárolásnak a nordhavni rendszerbe integrálásával lehetőségünk nyílik arra, hogy többet ismerjünk meg az új technológiai megoldás és a piaci mechanizmus, valamint a villamosenergia-hálózat kölcsönhatásról” – mondta Knud Pedersen, a Radius igazgatótanácsának elnöke.

„Arra számítunk, hogy az akkumulátoros technológia hosszabb távon csökkenti a villamos hálózat terhelését, és elősegíti annak költséghatékonyabb üzemeltetését.” Az akkumulátoros energiatároló rendszer annak az „EnergyLab Nordhavn” elnevezésű projektnek a része, amelyet Koppenhága Nordhavn kerületében valósítottak meg. Ezek a megoldások kulcsfontosságúak annak a nagyratörő célkitűzésnek az elérésében, hogy 2025-re Koppenhága a világ első szén semleges fővárosává váljon.

Az „EnergyLab Nordham – új városi energetikai infrastruktúrák” elnevezésű kezdeményezés egy négy éves időtartamú projekt, amelynek keretében a jövő energetikai megoldásait kívánják kifejleszteni. A projekt Nordhavn kerületre alapozva azt kívánja bemutatni, hogy az áramellátás, a távfűtés, az energiahatékony megoldások és a villamos járművekre alapozott közlekedés ötvözésével intelligens, rugalmas és magas szinten optimalizált energetikai rendszer hozható létre. A projekt vesztvevői: Dán Műszaki Egyetem, Koppenhága önkormányzata, By&Havn, HOFOR Radius, ABB Balsev, Danfoss, Clean Charge, METOTHERM, Glen Dimplex és a PowerLab egységei. A projekt finanszírozását a Dán Energia Ügynökség is támogatja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás