Hirdetés

A víz melegedése tágulással is jár, és 2017-ben ez önmagában 1,7 milliméterrel járulhatott hozzá az óceánszint növekedéséhez. De a felmelegedés miatt csökken a víz oxigénszintje is, emiatt fehérednek ki és pusztulnak el a korallok, és olvad el a sarkvidéki jégtakaró.

Földünk gigantikus óceánjai a méreteikhez illőn jelzik az emberiségnak a globális felmelegedés mértékét. A klímaváltozásban keletkező extra hő több mint 90 százalékát az óceánok nyelik el, és ez alapján talán nem is annyira meglepő, hogy a víztömeg fölső 2000 métere 1,51×10 22  Joule plusz hőmennyiséggel zárta a 2017-es évet a második legmelegebb 2015-ös évhez képest. Ez bődületesen sok nullával végződő szám lenne, miként az is, hogy az 1981-2010 közötti referencia periódust 19,19×1022Joule-lal sikerült túlszárnyalni írja a Phys.org.

Az elmúlt öt évben voltak a legmelegebbek az óceánok, állapította meg a Kínai Tudományos Akadémia Légkörfizikai Kutatóintézete, hozzátéve, hogy ezeket a hőmérsékletrekordokat sokkal kevésbé befolyásolja az olyan időjárási események, mint az El Niño és a La Niña, és sokkal inkább az emberiség számlájára írhatók.

Forrás: Kínai Tudományos Akadémia

A hőmérséklet növekedése tágulással is jár, és 2017-ben az önmagában 1,7 milliméterrel járulhatott hozzá az óceánszint növekedéséhez. Ezen kívül a felmelegedés miatt csökken a víz oxigénszintje, emiatt fehérednek ki és pusztulnak el a korallok, és olvad el a sarkvidéki jégtakaró.Via index.

Eltűnhet a boltokból a tengeri hal
A klímaváltozás következtében felmelegedő óceánokban összeomolhat a táplálkozási lánc, ami végül ahhoz vezet, hogy nem lesz elég lehalászható hal a piac számára. Ezt állapította meg egy a napokban publikált ausztrál tanulmány. Az Adelaide-i Egyetem kutatói szerint az óceánok emelkedő hőmérséklete miatt "a táplálkozási lánc alján lévő algáktól a növényevők és ragadozók felé irányuló energiaáramlás csökken, ami káros hatással lesz a kereskedelmi halászatra".

Már az édesvizek is savasodnak

Már az édesvizek is savasodnak

Német kutatók szerint az édesvízi ökoszisztémák egy része is savasodik a szén-dioxid-kibocsátás miatt. A jelenség a halállományt és a vízminőséget is fenyegetheti.

A világ vízkészletének mindössze 1 százaléka édesvíz, de ebben él a Föld teljes halállományának 40 százaléka. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az édesvízkészletek 70 százalékát mezőgazdasági, köztük öntözési és vízművelési célokra használják fel világszerte.

Több tanulmány figyelmeztet arra, hogy a fosszilis tüzelőanyagok égetése miatt a légkörbe kerülő szén-dioxid-szint növekedése miatt az óceánok savasodnak. Ez komoly veszélyt jelent a vizek biodiverzitására, produktivitására és élővilágára. Az édesvízi ökoszisztémák állapotával ritkábban foglalkoznak, de a Current Biology friss számában közölt eredmények szerint a savasodás az édesvizeket sem kíméli.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás