Hirdetés

Lezárult a Budapesti Lakógyűlés, melynek végeredményét Karácsony Gergely főpolgármester ismertette. Marad, ami most is van: az autómentes Lánchíd.

Azok a budapestiek, akik megválaszolták a Budapesti Lakógyűlés kérdéseit, nagyrészt – majdnem a 80 % – arra szavazott, hogy a Lánchíd jelenlegi forgalmi rendje maradjon meg. Vagyis ennek értelmében a frissen felújított oroszlános híd úttestjén a jövőben is csak a taxisok, az autóbuszok meg a kerékpárosok haladhatnak majd át. Meg persze gyalogszerrel a járdán a gyalogosok.

A Budapesti Lakógyűlés kérdéseinek megválaszolására összesen 1,4 millió, budapesti lakcímmel rendelkező, 14 év feletti városlakónak volt jogosultsága, de mindössze 136 435-en éltek a lehetőséggel. Ők pedig azt szeretnék, ha a Lánchíd autómentes maradna, ezzel a döntéssel pedig mi sem szállunk vitába.

A kritikákra, miszerint ez a részvételi arány nem túl magas, úgy reagált, komoly ellensúlynak tartja 130 ezernél is több ember véleményét ahhoz képest, hogy “valaki a Karmelita kolostorban egyszemélyi döntéseket hoz az életünkről”, az eredményeket pedig magukra nézve kötelezőnek tartja.

Ezt az arányt eredményesnek nevezte, már csak azért is, mert szerinte ezzel a demokráciát nem csak úgy élték meg a választók, hogy négy-öt évente egyszer elmentek szavazni. Hozzátette, Magyarországon eddig nem volt olyan online részvételi fórum, amellyel ennyi embert értek el.

Újságírói kérdésre Karácsony elárulta, a lakógyűlés nagyságrendileg 130 millió forintba került, szerinte sikerült kifejezetten költséghatékonyan, a közpénzzel való felelős gazdálkodás keretében lebonyolítani a vélemények összegyűjtését. Úgy gondolja, az első Lakógyűlés bizonyította, hogy van létjogosultsága a műfajnak és elképzelhetőnek tartja, hogy a következő hónapokban más ügyekben is kikérik a fővárosiak véleményét – igaz, akkor már valószínűleg nem küldenek levelet, hanem teljes mértékben online zajlik majd a konzultáció.

„A budapestiek a jövőt választották” – értékelte a beérkezett véleményeket, amelyek értelmében nem engedi majd vissza a főváros az autós forgalmat a frissen felújított Lánchídra. A kérdőív visszaküldői közül ugyanis 79 százalék gondolta azt, hogy maradjon a jelenlegi forgalmi rend, miszerint csak a közösségi közlekedés járművei, taxik, motorosok, biciklisek és gyalogosok kelhetnek át – utóbbiak csak a felújítás teljes befejezése után vehetik majd igénybe a Lánchidat.

Véleményt lehetett nyilvánítani a szolidaritási adó emeléséről – amelynek befizetéséről már korábban azt mondta a Főváros, hogy egy részét nem fogja befizetni –, a Lakógyűlés résztvevőinek 89 százaléka úgy nyilatkozott, Budapest inkább ne fizesse be a kormánynak az összeget, minthogy a közszolgáltatások minősége romoljon.

Magasan a legegyértelműbb eredmény született abban a kérdésben, meg kellene-e térítenie a kormánynak a Lánchíd felújítására korábban megígért 6 milliárd forintot: 93 százalék szerint igen. Emiatt fizetési felszólítást küld az Építési és Közlekedési Minisztériumnak, mert költségvetésükben szerepel a fent említett összeg – mondta a főpolgármester.

Karácsony elmondta, utasítani fogja a Budapesti Közlekedési Központot, hogy folytassák a hídhoz kapcsolódó közterületek – a Clark Ádám és a Széchenyi tér – zöldítését, ugyanis a budapestiek ezt szeretnék. Emellett a Pénzügyminisztériumnak is levelet fog küldeni, amelyben tájékoztatja a tárcát: nem fizetik be a szolidaritási hozzájárulást a közöttük zajló közigazgatási per lezárultáig.

A főpolgármester megígérte, a két minisztérium után Orbán Viktornak is írni fog, hogy ismertesse a miniszterelnökkel a Lakógyűlés eredményeit és indítványozza, hogy – a fővárosi ügyekben illetékes kormánybiztos hiányában – álljon személyesen a fővárosi tárgyalódelegáció rendelkezésére a további egyeztetések során.

A Lánchidat egyébként várhatóan augusztusban adják át a gyalogosoknak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás