Hirdetés

Bár az elmúlt években az új EU-s szabályozások következtében a kísérleti állatok helyzete javult, még sok a kérdőjel. Európában még mindig évi 10-12 millió a kísérleti állatáldozatok száma.

Bőr- és szemirritáció, allergia, mérgezés, genetikai károsodás, embrionális vagy magzati károsodás, rák… a lelki és idegi sérülésekről nem is szólva. Ilyen tünetekkel és eredményekkel járhat a kísérleti állat számára egy tesztelés, amely nyomán újabb és újabb összetevőjű tusfürdőhöz vagy krémekhez juthatunk.

Maguk az állatkísérletek annyiban is feleslegesek, hogy a kozmetikai ipar nagyrészt ismert hatású alapanyagokkal dolgozik. Az iparágban több mint nyolcezer olyan alapanyag van, amelyet valamikor már bevizsgáltak, vagyis tudjuk, hogyan hat az emberi szervezetre. A nagyvállalatok azonban sokszor nem osztják meg egymással az eredményeket.

Az Európai Unióban 2004-től tilos olyan kozmetikai termékeket forgalomba hozni, amelyeket állatokon teszteltek. A 2009-től érvényben lévő új szabályozás már a késztermékek összetevőire is vonatkozik, vagyis ezeket sem tesztelhetik állatokon, sőt importálni sem lehet az EU-ba olyan terméket vagy összetevőt, amelyet más országban állatok kínzásával próbáltak ki.
RÉSZLETEK >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás