Hirdetés

A Civil Szervezetek Fenntarthatósági Mutatójáról szóló legfrissebb jelentést ismertette közös sajtótájékoztatóján M. André Goodfriend, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének ügyvivője és Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója. A jelentés szerint Magyarországon az utóbbi néhány évben a civil szervezetek jóval nehezebb körülmények között kényszerülnek dolgozni, mint korábban.

M. André Goodfriend elmondta, hogy Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) 1997 óta minden évben készíttet civil fenntarthatósági fejlődési jelentést helyi civil szervezetekkel és szakértőkkel együttműködve – ma már a világ több mint 60 országában. A jelentést mindenütt azonos módszertan alapján állítják össze hét fő tényező (jogi környezet, szervezeti kapacitás, pénzügyi életképesség, érdekérvényesítés, szolgáltatásnyújtás, infrastruktúra és társadalmi elismertség) részletes vizsgálata alapján.

A 2013. évről szóló jelentés Magyarországról szóló fejezetének elkészítését az Ökotárs Alapítvány koordinálta. Móra Veronika kiemelte, hogy a hazai civil szervezetek pénzügyi helyzete egyre kedvezőtlenebb, sokan már az utolsó tartalékaikat élik fel. Kommunikációjuk a kormányzati szervekkel a korábbihoz képest is sokkal gyengébb, a civil szervezetek képviselői számos testületből kiszorultak, illetve sok testület gyakorlatilag csak a látszat kedvéért maradt fenn, érdemi párbeszéd bennük nem történik. Míg korábban a sajtó rendszeresen és általában tárgyilagosan adott hírt a civilek sokszínű tevékenységeiről, állásfoglalásairól, mára a média érdeklődése erősen megcsappant, és jelentős részben igen egyoldalúvá vált.

„A kormány maga alatt ássa a fát, amikor megnehezíti a civil szervezetek tevékenységét. Így ugyanis nem jutnak el hozzá a civil szervezetek jobbító szándékú javaslatai, sőt a kapacitások hiánya következtében sok esetben már nem is készülnek ilyenek, és emiatt romlik a kormányzat működésének hatékonysága. A társadalmi kezdeményezések visszaszorítása szülte közöny az ország gazdasági teljesítményére is károsan hat” – jelentette ki a jelentés kapcsán Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A teljes jelentés angolul itt, a Magyarországról szóló rész magyarul itt olvasható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás