Hirdetés
Forrás: hvg.hu

2022-ben Európában több helyi eredetű, a tigrisszúnyogok által terjesztett dengue megbetegedés fordult elő, mint az előző évtizedben összesen – írja a Politico. A gyógyszeripar már elkezdte növelni a vakcinával kapcsolatos beruházásokat.

Augusztus utolsó napjának kora reggelén a párizsi hatóságok a tigrisszúnyogok ellen permeteztek a francia fővárosban. Ez egyértelmű jele annak, hogy a dengue, a szúnyogok által terjesztett halálos betegség valóban megérkezett Európába – írja a Politico.

2022-ben Európában több helyi eredetű dengue megbetegedés fordult elő, mint az előző évtizedben összesen. Az emelkedés a Politico cikke szerint egyszerre jelent közegészségügyi veszélyt és piaci lehetőséget – utóbbit azoknak, akik a dengue elleni vakcinákat gyártják. A gyógyszeripart az megbetegedések száma arra ösztönzi, hogy növelje a vakcinával kapcsolatos beruházásokat.

A Politico szerint első látásra úgy tűnik, hogy ez a változás nemcsak az olyan országoknak kedvez, mint Franciaország, hanem az olyan államoknak is, mint Banglades és a Fülöp-szigetek, amelyek régóta küzdenek a dengue ellen. De ez a feltételezés végzetes hiba lehet, mondták a lapnak szakértők.

A területen dolgozók szerint a dengue nyugati térnyerése valójában megnehezítheti, hogy az életmentő gyógyszerek eljussanak azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rájuk. A gyógyszergyárak ugyanis olyan eszközöket fejlesztenek ki, amelyek kevésbé hatékonyak azokban az országokban, ahol a legnagyobb a dengue-terhelés, vagy mert a gazdag nemzetek végül felhalmozzák ezeket a gyógyszereket és vakcinákat.

Az éghajlatváltozás és a migráció miatt a dengue-fertőzés, valamint más betegségek egyre elterjedtebbek Európában. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ legfrissebb éves adatai szerint 2022-ben Európában 71 esetben fordult elő helyben szerzett dengue-fertőzés: 65 Franciaországban és hat Spanyolországban.

Bár a dengue általában enyhe vagy tünetmentes tünetekkel jár, egyes esetekben halált okozhat. A szúnyog eddig leginkább Dél-Európára korlátozódott, de az egész kontinensen aggodalomra ad okot. Belgiumban a Sciensano nemzeti közegészségügyi kutatóintézet még egy alkalmazást is elindított, amelyen a lakosság fotókat küldhet be az általuk észlelt ázsiai tigrisszúnyogokról.

Klímaváltozás: már télen is szaporodik Európában a tigrisszúnyog

Az ázsiai tigrisszúnyogot az 1970-es években hurcolták be Európába, és azóta a kontinens több mint 20 országában felbukkant. Több tucat kórokozót terjeszthet, köztük dengue-, chikungunya- és a zikavírust. Egy új tanulmány alapján a globális felmelegedés következtében már télen is szaporodik Európa déli részén. A klímaváltozás miatt fennáll a veszélye, hogy a rovarok egész évben képesek lesznek szaporodni, ami jelentősen növeli a hozzájuk köthető betegségek terjedésének kockázatát, mivel a rovar számos kórokozót képes terjeszteni.

A tigrisszúnyog egyébként már Magyarországon is megjelent.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás