Hirdetés

Azt hallottam – mértékadó, bár nem dokumentumokra támaszkodó forrásból –, hogy 2016-ban már nem lesz Zöld Forrás pályázati lehetőség; a kormány elzárja ezt a ZF-csapot (hogy képzavarral éljek). Lehet persze, hogy ez csak rémhír. A baljós árnyakról is ír Victor András.

Az is lehet, hogy pártunk és kormányunk még csak teszteli a társadalmat: informálisan kiszivárogtat valamit, s figyeli, hogy mekkora felzúdulást eredményez, s majd ahhoz igazítja a következő lépést (hogy ti. ügyesen visszavonul-e ebben a kérdésben, vagy keményen megvalósítja).

Mi ez a „Zöld Forrás”?
A hajdani Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, majd utódai (a Vidékfejlesztési, de ma már Földművelésügyi Minisztérium) kezelésében van egy ilyen nevű pályázati keret. Ez a keret a környezetvédelemmel kapcsolatos állami feladatokat átvállaló civil szervezetek számára adott eddig lehetőséget különböző „zöld” feladatok elvégzésére. Ebből a keretből az elmúlt években az én kedves szervezetem (a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület) is nyert pályázat útján kisebb-nagyobb összegeket, s annak felhasználásával segítette Magyarország épülését, szépülését, „zöldülését”. Nem oktalan bennem az aggodalom, hogy a Fidesz valóban a Zöld Forrás megszüntetését tervezi.

Egyrészt Orbánék soha sem szerették a civileket (ld. többek között a Norvég Civil Támogatási Alap körüli állami erőszakoskodásaikat!); s valószínűleg azért nem szeretik, mert ők – a hatékonyság jelszavával – a gyors, határozott, és kevesek (akár csak egy ember) által hozott döntések hívei. Az pedig kétségtelen, hogy a „rakoncátlan” civilek csak akadályai ennek.

Másrészt Orbán az egész környezetvédelmet is inkább fejlődést gátló szükséges rossznak tartotta, mintsem értékek őrzésének, a jövő védelmének. Orbán már első kormánya összeállításakor is „átadta” ezt a területet Torgyán Józsefnek (akit a választás idején tett nyilatkozataiban lehetséges szövetségesként még abszolút elutasított), aki pedig Pepó Pált ültette a környezetvédelmi miniszteri székbe, mellyel csak azt értük el, hogy a fél világ rajtunk nevetett. (Őutána szerencsére jobb lett a helyzet a tárcánál.) 2010-ben már nem alakult környezetvédelmi tárca, hanem a Fazekas Sándor vezette Vidékfejlesztési Minisztérium egyik államtitkára (Illés Zoltán) képviselte a környezet- és természetvédelmet. A 2014-ben megalakult kormányban még hátrébb szorult a környezet-ügy. A továbbra is Fazekas Sándor által vezetett, de most már Földművelésügyi Minisztérium névre hallgató tárcánál V. Németh Zsolt államtitkár egyik helyettes államtitkára (Rácz András) felelős ezért a témakörért. Vagyis néhány lépésen keresztül eljutottunk oda, hogy egy önálló (bár a lenézett Torgyán hatáskörében működő) környezetügyi tárca helyett ma már csak egy helyettes államtitkár képviseli kormányzati szinten az ország környezetvédelem szempontjait.

Mindebből világosan látszik tehát, hogy Orbán Viktor szemszögéből a Zöld Forrás keret kétszeresen is „nem-szeretem” létesítmény. S ez az értékrendszer tükröződik is a ZF évenkénti össz-keretének nagyságában. 2006-tól 2015-ig évente a következő pénz állt (millió forintban) a zöld civil szervezetek rendelkezésére: 260, 104, 150, 150, 120, 117, 85, 85, 70, 70. Az eddigieket figyelembe véve tehát valóban „belefér a képbe”, hogy jövőre már meg is szűnik a Zöld Forrás. Ha ez valóban bekövetkezik, az nagy valószínűséggel a környezet- és természetvédő civil szervezetek tömeges ellehetetlenüléséhez, megszűnéséhez fog vezetni. Tévedés ne essék, én is tisztában vagyok azzal, hogy a magukat „zöldnek” nevező civil szervezet között vannak ál-civilek, és vannak zavaróan szélsőséges „sötét-zöldek” is. De százával vannak az elmúlt évtizedek alatt felbecsülhetetlenül fontos szellemi és anyagi értékeket produkáló, igazi civil szervezetek is. Ezt biztosan tudom, mert én is egy ilyen egyesületnek vagyok az egyik alapítója, s máig lelkes tagja. Vagyis nagyon-nagyon reménykedem abban, hogy amit hallottam, csak rémhír, s talán még a Zöld Forrás kerete is növekedni fog – írta Victor András FB oldalán.

Így likvidálják a környezetvédelmet

Így likvidálják a környezetvédelmet

Jövőre nem kapnak pénzt az állami feladatokat átvállaló civil zöldszervezetek sem. Lesöpörték az ellenzéki kezdeményezéseket a fenntartható fejlődés bizottságában. Egy fillérrel sem adnak többet a nemzeti parkoknak, és semmi nem jut környezeti kármentesítésre a jövő évi költségvetésben, de nem ez a legnagyobb baj- írtuk júniusban.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás