Hirdetés
Forrás: telex.hu

A pártcsalád szerint inkább Karácsony Gergely győzelmére van szükség az Európa-párti és demokrata erők térnyeréséhez. A Népszava szerint az európai pártcsalád február eleji kongresszusán feszült hangon vonták kérdőre az LMP-t Vitézy támogatása miatt. Vitézy szerint őt nem érinti az Európai Zöld Párt bejelentése.

Az Európai Zöld Párt támogatja Karácsony Gergelyt, hangsúlyozza a pártcsalád mai közleménye, amit a Népszava szúrt ki. A zöldek csoportja „Európa- és demokráciapárti mozgalomként elkötelezett az Orbán Viktor magyar miniszterelnök szélsőjobboldali, Európa-ellenes és populista rezsimje elleni harc mellett”. A céljaik eléréséhez létfontosságúnak tartják a budapesti főpolgármester újrázását, míg szerintük az LMP döntése, hogy Vitézy Dávidot, „a Fidesz-kormány egy volt államtitkárát támogassa, világosan szembe megy ezekkel az elvekkel”.

A fejlemények fényében a csoport „egyértelműen Karácsony Gergely főpolgármestert támogatja a közelgő önkormányzati választáson, és elhatárolódik” az LMP lépésétől. „Elővigyázatossági intézkedésként” felfüggeszti a politikai együttműködést a júniusi európai parlamenti választási kampányban és továbbra is figyeli az eseményeket.

Az Európai Zöld Párt honlapja szerint Magyarországról az LMP teljes jogú, a Párbeszéd társult tag. Az Európai Parlamentben mindkét pártból a Zöldek frakciójában ültek, amikor legutóbb volt képviselőjük a testületben.

Vitézy Dávid: A főpolgármesteri kampányomat nem érinti az Európai Zöld Párt bejelentése

Vitézy Dávid a múlt héten jelentette be, hogy az LMP támogatásával indul a 2024. június 9-i budapesti főpolgármester-választáson.
A főpolgármesteri kampányomat egyáltalán nem érinti az Európai Zöld Párt bejelentése – válaszolta a Népszava kérdésére Vitézy Dávid, akit az LMP (és egy civil szervezet) indított el a regnáló Karácsony Gergely ellenében a júniusi önkormányzati választásokon Budapest főpolgármesteri posztjáért. Vitézy szerint az, hogy az Európai Zöld Párt (EGP) az uniós választási kampány idejére felfüggeszti az LMP-vel való együttműködést, semmilyen formában nem érinti a magyarországi önkormányzati választásokat, hisz az európai pártcsaládok budapesti kampányokban amúgy sem vesznek részt.

Ungár Péter: Nekünk nem külföldön fogják eldönteni, ki a főpolgármester-jelöltünk

Az ellenzéki politikus azt állítja, megkönnyebbült, hogy az Európai Zöld Párt felfüggeszti az együttműködést az LMP-vel, mert így nem kell védenie, az európai zöld fősodor őrületeit. Részletek >>> 

Nyitókép forrása: varosikurir.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás