A rovat kizárólagos támogatója

Az ellenzék mellett a fideszes Bencsik János nyomott nemet ma a parlamentben, amikor elfogadták az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást. Az indítványt az ellenzék és szakmai szervezetek főként azért bírálták, mert védett természeti területeket is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) hatáskörébe utal. A természetvédők az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Elfogadta ma délelőtt a parlament az állami földvagyon kezeléséről szóló törvénymódosítást, amelyhez két héttel ezelőtt a kormánypártoknak nem sikerült biztosítaniuk a szükséges kétharmados többséget, így a képviselők most egy átdolgozott – minősített többséget igénylő rendelkezéseket már nem tartalmazó – előterjesztést szavaztak meg. Az indítványt az ellenzék és szakmai szervezetek főként azért bírálták, mert védett természeti területeket is a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) hatáskörébe utal.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter átdolgozott törvényjavaslatára 110 képviselő szavazott igennel, 57-en pedig nemmel. Az ellenzék mellett a fideszes Bencsik János nyomott nemet. Az előterjesztés eredeti célja az volt, hogy az NFA tulajdonába kerüljön az összes állami tulajdonú föld, hogy azok hasznosítása egységes tulajdonosi joggyakorlás, egységes hasznosítási elvek alapján történhessen. A zárószavazást azonban két héttel ezelőtt el kellett halasztani, mert a javaslat kétharmados többséget igénylő részei nem kapták meg a szükséges számú voksot.

Ezt követően a törvényalkotási bizottság – a szakminiszter előterjesztésére – zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtott be, kezdeményezve a törvényjavaslat egységének megteremtését a sarkalatos passzusok nélkül. Így a parlament most egyszerű többséggel is elfogadhatta a törvénymódosítást.  Simon Attila, a földművelésügyi tárca közigazgatási államtitkára az április 14-én elhalasztott zárószavazás után tartott törvényalkotási bizottsági ülésen azt mondta: bár az egységes földvagyon-gazdálkodás feltételeit egyszerre akarták megteremteni, most az első lépés történik meg, ezzel párhuzamosan pedig folytatódhatnak az egyeztetések.  Az indítványt az ellenzék és szakmai szervezetek főként azért bírálták, mert védett természeti területeket is az NFA-hoz utal a nemzeti parki igazgatóságoktól. Ellenzéki képviselők szerint mindezzel természetvédelmi értékeket sodornak veszélybe, emellett "földmutyiról", "földrablásról" beszéltek.

Fazekas Sándor az eredeti javaslata indoklásában ugyanakkor azt írta: az NFA a védett természeti és Natura 2000-es területek haszonbérbe adása során minden esetben érvényesíti a természetvédelmi szakmai előírásokat, amelyeket a nemzeti parki igazgatóságok adnak meg a szervezetnek, így a kizárólagos nemzeti parki igazgatósági vagyonkezelés fenntartása nem indokolt.

Simon Attila államtitkár az említett bizottsági ülésen szintén azt hangsúlyozta, nem kerülnek hátrányba a természetvédelmi szempontok a változtatás által, egyúttal jelezte, hogy a nemzeti parkok megkapják azokat a haszonbérleti díjakat, amelyeket eddig is beszedtek a szerződéseik alapján. A Fidesz agrárpolitikusa, Font Sándor a hétfő esti parlamenti vitában megemlítette, hogy a természetvédelmi területek egy részét jelenleg is az NFA kezeli, a másik fele van a nemzeti parkoknál. A zárószavazás előtt jóváhagyott módosítással kikerültek a jogszabályból azok a paragrafusok, amelyek a honvédségi területek vagyonkezelését átadták volna az NFA-nak. A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba.

A keddi határozathozatal során az LMP-s képviselők a nemzeti parkokat érintő változtatás elleni tiltakozásul a 10 magyarországi nemzeti park nevét és logóját tartalmazó táblákat emeltek a magasba. Ezt követően Latorcai János levezető elnök közölte velük, hogy megsértették a házszabályt, amiről tájékoztatni fogja Kövér László házelnököt. (MTI)

LMP-s képviselők a nemzeti parkokat érintő változtatás elleni parlamenti tiltakozása 2015 április 28LMP-s képviselők a nemzeti parkokat érintő változtatás elleni parlamenti tiltakozása 2015 április 28

A természetvédők az Alkotmánybírósághoz fordulnak az állami vagyon törvény elfogadása miatt

Ma elfogadta a Parlament a nemzeti park igazgatóságok jövőjét veszélybe sodró állami vagyonról szóló törvényt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország a köztársasági elnök, az ombudsman és az összes parlamenti képviselő segítségét kéri, hogy az alkotmányellenes törvény ne léphessen hatályba.

Az állami vagyonról szóló T/3788 törvényről ma szavazott a parlament. A törvény a nemzeti park igazgatóságoktól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) helyezi át a védett területekkel kapcsolatos vagyonkezelési feladatok jelentős hányadát. Ez a három országos természetvédelmi civil szervezet, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsa szakmai bizottsága, az Országos Környezetvédelmi Tanács, 170 civil szervezet és több ezer állampolgár, valamint az összes ellenzéki képviselő szerint veszélyezteti a természeti értékek védelmét. Az EMLA (Környezeti Management és Jog Egyesület) elemzése alátámasztotta, hogy a törvény sérti az egészséges környezethez való alapjogunkat, így az alkotmányellenesség aggályait veti fel, és a természetvédelem terén visszalépésre ad lehetőséget.

A törvény hatályba lépése visszafordíthatatlan károkat okozhat hazánk természeti örökségében, ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország ma levélben fordult az illetékesekhez, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz a jogszabály megsemmisítése érdekében.
 


A kormánytöbbség ma nevetgélve megszavazta a nemzeti parkok kirablását, közös kincsünk és örökségünk elzabrálását.  A névsor:

Ágh Péter Fidesz B. Nagy László Fidesz Balla György Fidesz,Balla Mihály Fidesz Bányai Gábor Fidesz Bartos Mónika Fidesz Becsó Zsolt Fidesz Dr. Bene Ildikó Fidesz Bíró Márk Fidesz Bodó Sándor Fidesz Boldog István Fidesz Bóna Zoltán Fidesz Budai Gyula Fidesz Csenger-Zalán Zsolt Fidesz Cseresnyés Péter Fidesz Csöbör Katalin Fidesz Czerván György Fidesz Dr. Czomba Sándor Fidesz Czunyiné Dr. Bertalan Judit Fidesz Demeter Zoltán Fidesz Dunai Mónika Fidesz Farkas Flórián Fidesz Farkas Sándor Fidesz Dr. Fazekas Sándor Fidesz Font Sándor Fidesz Dr. Galambos Dénes Fidesz Gelencsér Attila Fidesz Dr. Gulyás Gergely Fidesz Gyopáros Alpár Fidesz Hadházy Sándor Fidesz Halász János Fidesz Hende Csaba Fidesz Hirt Ferenc Fidesz Horváth István Fidesz Horváth László Fidesz Dr. Hörcsik Richárd Fidesz Kara Ákos Fidesz Dr. Kerényi János Fidesz Kontrát Károly Fidesz Dr. Kovács József Fidesz Kovács Sándor Fidesz
Dr. Kovács Zoltán Fidesz Kövér László Fidesz Kubatov Gábor Fidesz Kucsák László Fidesz Lezsák Sándor Fidesz Manninger Jenő Fidesz
Dr. Mátrai Márta Fidesz Dr. Mengyi Roland Fidesz Dr. Molnár Ágnes Fidesz Dr. Nagy István Fidesz Németh Szilárd István Fidesz Nyitrai Zsolt Fidesz Pánczél Károly Fidesz Dr. Papcsák Ferenc Fidesz Dr. Pesti Imre Fidesz Petneházy Attila Fidesz Pócs János Fidesz Pogácsás Tibor Fidesz Dr. Pósán László Fidesz  Potápi Árpád János Fidesz Dr. Répássy Róbert Fidesz Révész Máriusz Fidesz Riz Gábor Fidesz Rogán Antal Fidesz Salacz László Fidesz Dr. Simon Miklós Fidesz Simon Róbert Balázs Fidesz Szabó Zsolt Fidesz Szabolcs Attila Fidesz Szatmáry Kristóf Fidesz Dr. Szűcs Lajos Fidesz Tállai András Fidesz Dr. Tapolczai Gergely Fidesz Tasó László Fidesz Tessely Zoltán Fidesz  Dr. Tiba István Fidesz Dr. Tilki Attila Fidesz Törő Gábor Fidesz Dr. Turi-Kovács Béla Fidesz Tuzson Bence Fidesz V. Németh Zsolt Fidesz Vantara Gyula Fidesz Varga Gábor Fidesz Varga József Fidesz Varga Mihály Fidesz Vargha Tamás Fidesz Dr. Vas Imre Fidesz Vécsey László Fidesz Vigh László Fidesz Dr. Vinnai Győző Fidesz Dr. Vitányi István Fidesz Witzmann Mihály Fidesz  Dr. Zombor Gábor  Fidesz Zsigó Róbert Fidesz Dr. Aradszki András KDNP Firtl Mátyás KDNP  Földi László KDNP Dr. Hargitai János KDNP Harrach Péter KDNP Dr. Hoffmann Rózsa KDNP Dr. Latorcai János KDNP Móring József Attila KDNP Dr. Rétvári Bence KDNP Dr. Rubovszky György KDNP Dr. Semjén Zsolt KDNP Dr. Simicskó István KDNP Soltész Miklós KDNP Szászfalvi László KDNP Dr. Vejkey Imre KDNP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás