A rovat kizárólagos támogatója

Elhunyt a világ legnagyobb hangyaszakértőjének tartott amerikai biológus, Edward Osborne Wilson, akit sokan csak a 21. század Darwinjaként, illetve Darwin örököseként emlegettek. A kutató december 26-án egy massachusettsi nyugdíjasotthonban halt meg.

Edward Osoborne Wilson 1929. június 10-én született az Alabama államban lévő Birminghamben, majd gyerekkorában egy horgászbalesetnek következtében egyik szemére megvakult. Ezután nehézséget okozott neki a madarak és más nagyobb állatok a terepen való megfigyelése, majd úgy döntött, a rovarokkal foglalkozik, hiszen ezeket mikroszkóppal is vizsgálhatja.  Felsőfokú tanulmányait az Alabamai Egyetemen kezdte, ám hamarosan a Harvardra települt át, ahol megvalósíthatta álmát, rovarász lett, szakterületét a hangyák jelentették. Élete során több mint 400 hangyafajt fedezett fel. Az USA-ban ő észlelte az első tűzhangya-telepet.

Sokszínű érdeklődése a hangyák és más társas rovarok mellett az élővilág különféle tagjai közt fennálló kapcsolatokra is kiterjedt, így az élővilág és az ember kapcsolatára is. Őt tekinthetjük korunk fontos fogalma, a biodiverzitás atyjának is. Számos ismeretterjesztő könyv szerzője (magyarul Az élet jövője, illetve a Minden egybecseng címűekkel találkozhattunk), de a National Geographic hasábjain is hosszú időn át rendszeresen jelentek meg írásai.

Edward O. Wilson forrás: AP

Az 1970-es évek elejétől aktív résztvevője a természetvédelmi törekvéseknek, számos szervezet tanácsadója, mint például a WWF (Természetvédelmi Világalap), számtalan kutatóexpedíción vett részt a világ különböző pontjain, alapvető szerepe volt az EOL (Encyclopaedia of Life – az Élet Enciklopédiája) megalapításában, ahol az 1,9 millió ismert élőlény digitális rendszerezése a cél.

A legismertebb, hozzá fűződő projekt a Half-Earth, vagyis a Fél Föld projekt, amelyben azt a célt tűzte ki, hogy bolygónk felét vissza kell adni a természetnek ahhoz, hogy megállítsuk azt a kihalási hullámot, amelyet modern korunk tevékenysége indított el. E cél eléréséhez felmérésekre, és az élővilággal osztozó emberek oktatására, együttműködésére is szükség van. Darwin modern kori örököseként emlegeti a világ, munkásságát az általa létrehozott EO Wilson Biodiverzitási Alapítvány viheti tovább.

Wilson amellett, hogy négyszáznál is több új hangyafajt azonosított, az evolúcióbiológia egyik legismertebb úttörője volt, és páratlanul sokat tett a biodiverzitás megőrzéséért és a környezetvédelemért. Élete során mintegy 40 díjat, elismerést, kitüntetést kapott természetvédelmi és biológiai munkásságáért, nevét viseli egy afrikai denevérfaj (Miniopterus wilsoni) és egy dél-amerikai hangyászmadár-faj (Myrmoderus eowilsoni) is.

A reuters szerint Wilsont 2021. december 26-án, 92 éves korában, a Massachusetts államban lévő burlingtoni otthonában, álmában érte a halál.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás