A rovat kizárólagos támogatója

A magyarországi gázellátásnak kulcselemei az import földgáz és a hazai földgáztárolók, különösen a téli időszakban. Nem titok, hogy az így felhasznált földgáz döntő többsége orosz földgáz, így az ukrán-orosz háborús konfliktus idején érdemes megvizsgálni ennek hatását is a hazai földgázellátás biztonságára. No meg a paksi sugárzó  kiszolgáltatottság.Ugyanígy lényeges kérdés az is, hogy a Paks 1 erőműben felhasznált nukleáris fűtőelem úgyszintén kizárólagosan orosz eredetű dúsított urán, s a Paks2 folyamatban lévő beruházás ugyancsak orosz eredetű dúsított urán felhasználásával számol. És kizárólag ilyennel, hiszen a VVER1200 típusú atomerőműbe semmilyen más fűtőelem nem helyezhető be, ezt vitatta többek között a brüsszeli vizsgálat is, amire nem tudtak megnyugtató választ adni a kormányunk illetékesei.
Jelenlegi több mint feszült a nemzetközi helyzet, s ez már legalább másfél hónapja lóg a levegőben, azaz lehetett volna készülni rá!

Viszont a magyar kormány továbbra is kitárolja földgázt azokból a 2013-ban drága pénzért, a hazai adófizetők adójából befizetett pénzből, az E.On-tól visszavásárolt földalatti földgáztárolókból, ahelyett, hogy már egy hónapja mondjuk letárolná a földgázt.
Az MVM Magyar Földgáztároló Zrt. 2022. február 22. adatai alapján, a földgáztárolók töltöttsége mindössze 12,35%, ami már csak kb. 575 millió köbméternek felel meg.
Korábban az volt az indok az E.On földgáztárolók visszavásárlásra, hogy ezzel stabilabbá tehető a hazai földgázellátás. (Ez persze nem volt igaz akkoriban sem, hiszen a földgázellátás egy igen jól és szigorúan szabályozott területe a hazai gazdaságnak, függetlenül attól, hogy ki a tulajdonosa a földgáztárolónak.) Ám ha elfogadjuk a kormány érvelését, akkor most joggal kérjük számon az ellátásbiztonság felett érzett aggodalmuk hiányát? Most miért nem fontos a magyar családok biztonságos energiaellátása? Biztos, hogy jó lóra teszünk azzal, ha feltétel nélkül bízunk az orosz elnök szavában? Bíztak azok is, akik elhitték, hogy elfogadta a korábbi határokat, s lám…


A földgázellátás jelenleg még a határkeresztező kapacitásokon folyamatosnak mondható, azaz hangsúlyozom, hogy egyelőre semmilyen probléma nincs az ellátásunkkal! Ám a földgáztárolók alacsony töltöttségi szintje csökkenti annak biztonságát, hogy mi történik egy olyan esetben, ha az európai és amerikai belengetett szankciók hatására, vagy éppen más célú orosz megfontolásból -, mondjuk azért, hogy például kierőszakolják a Kelet-Európai NATO országok kilépését a NATO-ból? hmm? – leállítják, vagy mérséklik a földgáz Európába jutó mennyiségét.

Miért nem befelé megy a földgáz a tárolóinkba már legalább egy hónapja, amióta itt lappang a feszültség a levegőben?

Ehelyett most is óránként közel 1 millió köbméter földgáz kerül kitárolásra, ami a teljes hazai pillanatnyi fogyasztásnak több, mint a fele, azaz egy esetleges földgázimport leállás esetén tovább nőhet annak fenyegetettsége, hogy az ellátásunk biztonsága veszélybe kerülhet. 575 millió köbméter, azaz egy – ad absurdum – teljes leállás esetén, csupán 10 téli nap gázfogyasztására lenne elegendő… Még szerencse, hogy van stratégia földgáztárolónk is (nagyjából 1,1 milliárd köbméter van most benne), amiből persze éppen – mikor máskor? – mostanság szabadítottak fel pár száz milliónyi köbmétert a magas nemzetközi gázár miatti piaci veszteség ellensúlyozására. És van olyan, aki még komolyan el hitte az orosz elnök ötödárra vonatkozó hamis kijelentését is.

Ugyanez a helyzet a nukleáris fűtőelemek esetén meglévő kiszolgáltatottságunk vonatkozásában! Építünk most egy újabb orosz atomerőművet 40-50 évre, ami kizárólag orosz eredetű nukleáris fűtőelemmel ellátható, azaz egy kiszámíthatatlan diktátor kezébe adjuk a jövő villamosenergia ellátásunk kulcsát, aki bármikor visszaélhet egy ilyen kiszolgáltatottsággal.

Holoda Attila energetikai szakértő, volt energetikáért felelős helyettes államtitkár.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás