Hirdetés

A fővárosiak 75%-a új épületek létesítése nélkül kívánja megújítani a Városligetet. A tegnap délutáni demonstráció e többség szavát erősítette fel: több száz ember formázta meg a Ligetvédők szimbólumát, a bátorságot jelképező ökölből kinövő fát. A résztvevők azt követelik, hogy a világ első közparkja parkként újuljon meg, új létesítmények felhúzása nélkül.

A szombati tűzoltó- és rendőrnap után vasárnap a tüntetők vették birtokba a Városligetet, hogy tiltakozzanak ama több száz fa kivágása ellen, amely a Liget Projekt keretében történne. A tegnapi tüntetés szervezői egy olyan idei közvélemény-kutatásra hivatkoznak, amely szerint a budapestiek 75 százaléka az új épületek létesítése nélkül akarja a Városliget megújítását. A Greenpeace, a Ligetvédők és a VAResLIGET.blog.hu szervezésében létrejött demonstráció ezt a többségi véleményt erősítette fel.  

A Greenpeace, a Ligetvédők és a VAResLIGET.blog.hu szervezésében létrejött demonstráció a liget fáiért 2016 04 24A Greenpeace, a Ligetvédők és a VAResLIGET.blog.hu szervezésében létrejött demonstráció a liget fáiért 2016 04 24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


További fotók az eseményről >>>

A résztvevők által megformázott Ligetvédők-szimbólum egy ökölből kinővő fát ábrázol. Azt jelképezi, hogy a természeti értékeink megóvhatóak a civil bátorsággal és összefogással. A megjelenített élő fa mindazok nevében „állt” ma, akik a Városligetet közparkként szeretnénk megőrizni, új épületek felhúzása nélkül. Az állásfoglaláshoz csatlakozott szervezetek hiányolják a Liget Budapest Projekt kapcsán elmaradt párbeszédet a szakmával és a lakossággal.

A Városliget védelmében fellépők álláspontja szerint egy közterület sorsáról csak tényleges társadalmi egyeztetést követően születhet döntés, a valós alternatívák vizsgálatával. A Liget Budapest Projekt szétdarabolná a jelenlegi összefüggő zöldfelületeket az öt új múzeum megépítésével. Az esetenként 30-40 méter magas, jóval a fák fölé magasódó épületek vizuálisan megtörnék a parkélményt. Az állásfoglalást kiadó szervezetek nem a múzeumok ellen vannak, csak a múzeumok Városligetbe való elhelyezése ellen.
 

Ahogy Budapest hajdani főépítésze, Schneller István fogalmaz: „innentől kezdve a Liget nem egy park lenne, hanem egy közintézmények között kialakított zöldterület.”

  A Városliget beépítettsége a mostani 5,7%-ról mintegy 12%-ra nőne a Liget Budapest Projekt tervei alapján, amennyiben az új épületek helyén jelenleg álló fák kivágása mellett még számolunk a közművesítés, illetve az építkezés felvonulási területének kialakítása miatt eltávolítandó fákkal is.

  A jelenlegi parkélményt tovább rontaná, hogy egyes tervezett építmények miatt több helyen nem lehetne fákat ültetni, csak gyepesíteni.

  A füvesítés sem levegőtisztasági, sem klimatikus, sem rekreációs szempontból nem összevethető a fák árnyékot adó és szén-dioxid-elnyelő képességével.
 


 Városliget Zrt. közleménye:

A Greenpeace magyarországi szervezetének közleményében azt olvashattuk, hogy „30-40 méter magas, jóval a fák fölé magasodó épületekkel” kell számolni a projektben, ezzel szemben az igazság az, hogy a tervezett, új múzeumépületek magassága nem haladja meg az engedélyezett 25 méteres párkánymagasságot.

A közlemény arról is beszél, hogy a tervezett fejlesztés nyomán 12%-osra nőne a Városliget beépítettsége, amit szintén cáfolnunk kell. A Városligeti Építési Szabályzat maximum 7 %-ot engedélyez, amit természetesen nem fog meghaladni a beépítettség aránya. Épp a park feleslegesen lebetonozott részeinek, a szükségtelenül széles utak és parkolók feltörésével, valamint a használaton kívüli épületek elbontásával fogjuk elérni a zöldfelület növekedését, a növényzet rehabilitációja pedig átfogó és hosszú távú szakmai program alapján történik majd meg.

Összességében a mostani 60 százalékról 65 százalékra fog nőni a zöldterület aránya. A Városliget területének jelenleg 35 százaléka beton, a naponta több mint tízezer, parkon áthaladó, illetve ott parkoló autó pedig jelentősen károsítja az egyébként is elhanyagolt növényzetet. Az autóforgalom radikális csökkentésével, a zöldterület növelésével, az intézményi hálózat megújításával és az új kulturális intézmények létrehozásával a Liget Budapest Projektnek köszönhetően az évtized végére eddigieknél sokkal élhetőbb, zöldebb és szerethetőbb Városliget várja majd a parkhasználókat.
Üdvözlettel, Városliget Zrt.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás