Hirdetés
greenfo/MTI

Újra felfedeztek egy kihaltnak vélt békát Észak-Izraelben, pedig a palesztin békáról már azt hitték, hogy legalább 60 éve kihalt. A szakemberek rendszertanilag is átsorolták az állatot, és egyedülálló, élő fosszíliaként tekintenek a fajra.

Az eredetileg izraeli feketebékaként, más néven palesztin békaként (Discoglossus nigriventer) ismert fajt az 1940-es évek elején fedezték fel az észak-izraeli Hula-völgy mocsaras területein. Az állatot akkor a Discoglossus nembe sorolták. Az 1950-es évek végén azonban lecsapolták az állat természetes élőhelyeit a malária elleni küzdelem során. Mivel a békák eltűntek a térségből, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 1996-ban kihaltnak nyilvánította a fajt; ezzel elsők voltak a kétéltűek között. Emiatt azonban a béka részletesebb megismerésének lehetősége is elveszett. Izraeli, német és francia kutatók egy csoportja részletes tudományos elemzést közölt az állatról a Nature Communications folyóiratban.

Az újonnan felfedezett példányok genetikai analízisére és a megmaradt, illetve fosszilis csontok morfológiai elemzésére támaszkodva a szakemberek megállapították, hogy a faj az eddig kizárólag fosszíliákból ismert Latonia nembe tartozik, amelynek egész Európában éltek képviselői a történelem előtti időkben. A mostani eredmények tehát azt sugallják, hogy az újból felfedezett béka – új nevén Latonia nigriventer – nem csupán ritka fajba tartozik, de egyszersmind az egyetlen élő képviselője egy ősi nemnek.

A Hula-völgy egyes részeinek újravizesítésére és az eredeti mocsaras terület visszaállítására vonatkozó tervek már elkészültek. Elképzelhető, hogy a terület helyreállítása segít növelni a populáció méretét és biztosítja a faj jövőjét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás